Jdi na obsah Jdi na menu
 


7. mechanizovaná brigáda - střelby na Libavé

Hranická 2. mechanizovaná rota završila třítýdenní výcvik na střelnici ve vojenském prostoru Libavá. Námětem byla reakce na silného nepřítele za užití BVP-2, pěchoty a ručních protitankových granátů. Cvičení bylo přínosem pro zkušené vojáky, ale i pro nováčky.

Cílem bylo prověřit, zda vojáci zvládnou taktiku na stupni rota a ostré střelby z BVP-2 uskuteční s co nejlepšími výsledky v daných časových normách. Hraničtí ničili mizivé i pohyblivé cíle až do vzdálenosti 2 300 metrů, a to nejen ve dne, ale i v noci.

Příslušníci roty zúročili své znalosti a schopnosti z odborných příprav a polních cvičení předešlého výcvikového roku, nováčci získali potřebné dovednosti. Velký důraz byl kladen na rozhodovací proces velitelů čet a velitelů družstev, kteří si mimo jiné procvičili vydávání bojových rozkazů.

Během samotných střeleb vojáci využili veškeré zbraně, které mají ve výzbroji. Střelci-operátoři BVP stříleli z kanónu i kulometu. Pěchota při útoku použila útočné pušky BREN, RPG-7, kulomety a granátomety. „Úroveň vycvičenosti velitelů a střelců-operátorů BVP šla znatelně nahoru. Náročné třítýdenní zaměstnání prověřilo schopnosti velení a dokázalo zužitkovat předešlé zkušenosti.

text: Michal Voska, ARMY.CZ

                              kamera: Jan Kouba