Jdi na obsah Jdi na menu
 


16. 5. 2015

Tam, kde se psala Ďáblova bible

 

TAM, KDE SE PSALA ĎÁBLOVA BIBLE
 


Trasa:           SKUTEČ -  SKUTÍČKO – VRBATŮV KOSTELEC – 
                   
CHACHOLICE –  CHRAST U CHRUDIMI
 

Datum konání:      16.05.2015

Vedoucí:             Jana Klimešová

Počet účastníků:    24

Délka trasy:        17 km
 

Na dnešní výlet jsme si trochu přivstali. Odjezd vlaku na Pardubice byl v 07.11 hodin. Snad nikdo z účastníků nelitoval, protože jsme vstávali do krásného a slunečného dne a toto počasí vydrželo po celý den. Do Skutče, výchozího bodu naší dnešní trasy jsme přijeli před devátou hodinou dopolední. Jana nás seznámila s průběhem trasy a jak je jejím zvykem, pověděla něco i z historie. Cesta vedla převážně lesem, prošli jsme Pod Fimberkem (380 m) a po zelené jsme pokračovali směr Kozí Hrádek (386 m), Kamenný Val a vyšli jsme ve Skutíčku. Dále jsme prošli kolem Ďáblovi rokle a pomalu jsme došli do Vrbatova Kostelce. Zde jsme posvačili, někteří na lavičce, další na trávníku, pod stromem a i na skluzavce…


Ve Vrbatově Kostelci začíná Naučná stezka, která byla otevřena v roce 2009 a vede ze stanice ČD ve Vrbatově Kostelci do stanice ČD v Chrasti u Chrudimi. Stezka se třinácti zastaveními, která nás seznámí s historií, architekturou, geologií, flórou a faunou zdejších lokalit, měří celkem 12,47 km.


Zastavení na občerstvení bylo v Podskale. Nejdříve jsme popili trochu pivečka, kávičky, poté jsme obdivovali skalnaté útvary nad řekou Žejbro a skalnaté údolí s pramenem a barokním kostelíkem sv. Jana Křtitele ze 17. století .  


Trasa Naučné stezky  :

1.

Vrbatův Kostelec

   

2.

Skalní útvary nad řekou Žejbro

 

3.

Podskala

     

4.

Mikanova louka

   

5.

U Vany

     

6.

Chacholický rybník a mlýn

 

7.

Chacholice

   

8.

Horecký rybník

   

9.

Kostel sv. Markéty – Podlažický klášter

10.

Velká Lipka

   

11.

Zámecká zahrada

   

12.

Chrast – Chrašice

   

13.

Chrast – náměstí

   
         

Do zámecké zahrady v Chrasti jsme došli s trochou únavy, ale s radostí z krásného sobotního výletu. Potom už naše cesta vedla na náměstí, kde jsme nasedli do autobusu směr nádraží a vlakem se vraceli zpět domů. Někteří spěchali k  televizi fandit  našim hokejistům v zápase na mistrovství světa.

                                                                                                   Dáša

 

Náhledy fotografií z alba Skuteč