Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. 8. 2015

Na skokanský můstek okolo pramene Cidliny

Na skokanský můstek okolo pramene Cidliny

 

Trasa:               Lomnice nad Popelkou – Pekloves – Kozlov – 
                      Košov – Zadní Popelka – Smetanova vyhlídka –
                      můstky – Lomnice n. P.

 

Datum konání :      01. 08. 2015   

Vedoucí  akce:       Stáňa Lukášková

Délka trasy :        17 km

Počet účastníků :    17

 

Cesta do Lomnice nad Popelkou (s přestupem ve Staré Pace) proběhla v klidu a pohodě a stejný průběh měl i celý sobotní výlet. Po prvotním uvítání a seznámení s programem výletu jsme vyšli vstříc slunnému dni.
 

Letovisko a zimní středisko Lomnice nad Popelkou leží v atraktivní oblasti pod horou Tábor   (678 m n. m.) v širokém úvalu říčky Popelky na pomezí Českého ráje a Krkonoš.
 

Větší část cesty nás vedla lesem, kde jsme si užívali chládku. Prošli jsme kolem rozcestníku Jezírko pod Táborem, Pod Alainovou věží a potom začal výstup na Kozlov (619 m n.m.). Cesta stále do kopce se zdála nekonečná, trochu jsme se zapotili, ale všichni jsme výstup bez problémů zvládli.
 

Zbytky hradu Kozlov leží na špatně přístupném hřebenu nad obcí Cidlina mezi Košovem a Peklovsí. Hrad stával na čedičové kupě, která měla tvar podkovy. Dnes zde nalezneme poměrně skromné zbytky hradeb a základů staveb. Zajímavost přitahujícím místem je nízká štola, na jejímž konci je asi 10 metrů hluboká vodní nádrž. O vzniku hradu a jeho zakladateli se toho bohužel moc neví, dokonce se nedochovaly ani dokumenty, které by mapovaly rozsah spravovaného panství.
 

Při další cestě se začaly objevovat  mezi stromy krásné výhledy do okolí a potom se před námi objevil úžasný výhled na vzdálený Ještěd, Ralsko,
Bezděz, Kozákov, Sněžku,…

 

U Košova jsme pokračovali směrem na Zadní Popelku. Pomalu jsme scházeli z kopce dolů, cestou jsme si vyfotili kouzelné chaloupky a pokračovali směr lyžařský areál V Popelkách, kde se nachází  tři skokanské můstky. Vystoupali jsme na zrekonstruovaný můstek K-70, abychom si prohlédli  vyhlídkový ochoz. Ten se nachází ve výšce 28 m,  obvod horního prstence je 45 m.  Z rozhledny je krásný výhled nejen na skokanský areál, ale i do okolní krajiny - na město Lomnice nad Popelkou, Krkonoše a Český ráj.
 

Cestou do Lomnice nad Popelkou jsme si prohlédli památkovou rezervaci lidové architektury Karlov s řadou krásných roubených domů.
 

V cukrárně v  Lomnici nad Popelkou někteří načerpali ztracené síly u kávičky, zákusku či zmrzliny a potom už jsme společně došli na nádraží a vrátili se vlakem zpět do Hradce.
                                                                               Dáša

 

Náhledy fotografií z alba Na skokanský můstek okolo Cidliny