Jdi na obsah Jdi na menu
 


12. 8. 2017

Z Dymokur

 

Z Dymokur

 

Trasa:                             Dymokury - Jakubský mlýn - obec Poušť - Štítarský les
                                          (rozc.) - Městec Králové

Datum konání:            12. 8. 2017

Vedoucí akce:               Luboš Štěpánek

Délka trasy:                  18 km

Počet účastníků:         14 

 

Akce nazvaná "Z Dymokur" se uskutečnila po pátečním "divokém" počasí plném bouřek, větru a dešťů. Měli jsme proto trochu obavy,  jaký bude den pro sobotní turistický výšlap. Naštěstí přišlo počasí ideální pro letní turistiku. 
 

V Dymokurech na nádraží nás uvítal vedoucí akce Luboš Štěpánek, který pak výlet připsal i Láďovi Čábelkovi, který zde v mládí působil v místním cukrovaru jako vodohospodář a nasměroval nás do této hezké oblasti plné rybníků a také listnatých lesů.  
 

Šli jsme se nejprve podívat do centra obce Dymokury (okr. Nymburk) a prohlédli si cukrovar, který však už je dnes v havarijním stavu. Do tohoto cukrovaru byla svážena řepa  z okolních obcí úzkorozchodnou dráhou v celkové délce téměř 28 km. Tato trať byla zrušena v  roce 1959 a doprava řepy pak byla dále řešena svozem nákladními auty.  Vedle cukrovaru jsme viděli i pivovar, který však již pivo nevaří. 
 

Naštěstí se zde opravuje kostel "Zvěstování Panny Marie", který byl dle zdrojů obce, patrně postaven podle plánů slavného architekta Jana Blažeje Santiniho.  V okolí kostela nás zaujaly zejména staré kaštanovníky. Pátrali jsme i po zámku rodu Czerninů, ale podařilo se nám zahlédnou pouze jeho věžičku. Dle rozhovoru s místním občanem není zámek přístupný a tak jsme si ho prohlédli alespoň na fotografii v časopisu LN.  Z článku u snímku vyplývá, že současným vlastníkem zámku je Tomáš Czernin - lesník, zemědělec a politik. V časopise Lidových novin je označen jako "Lesů pán".  Spravuje zámek, stará se o nejen o lesy, ale i pole a rybníky. A ty jsou v blízkém okolí Dymokur opravdu krásné. V článku jsme se mohli dočíst, že Dymokury jsou evropsky významná lokalita, kde  předmětem ochrany je zejména dub. Cestou jsme prakticky neviděli jehličnany (jejich výskyt je zde asi  šest procent). Procházeli jsme hlavně listnatými lesy a krajinou s krásnými rybníky.
 

Z Dymokur jsme zamířili k bývalému vodnímu mlýnu u Jakubského rybníka. Jeho obytná část je roubená a nás zaujala podkova u vchodových dveří domku. Vypadala, že je tam hodně dlouho. Kdo si ji tam asi v minulosti připevnil pro štěstí? 
 

Poblíž Jakubského rybníka se nachází obec Poušť, jejíž název však neodpovídá skutečnosti. Naopak - v okolí je plno vody a zeleně.
 

V listnatém lese jsme nacházeli krásné, žlutonohé hřiby.

Při svačině na rozcestí označeném "Štítarský les" jsme viděli vzlétat volavku popelavou.
 

Na další cestě, která již vedla okolo polí,  kvetly zejména bodláky (ostropestřce), které spolu s nádhernou oblohou dne vypadaly malebně. Došli jsme i k vykotlanému památnému dubu a pokračovali k Městci Králové cestou bohatě lemovanou stromy slivoní s plody "špendlíky". Některé již byly zralé, lákavě žluté a červené. Samozřejmě jsme neodolali a trochu ochutnávali.  
 

V Městci Králové jsme nejprve zapátrali po židovském hřbitově, který však nebyl přístupný. 

A tak jsme se poohlédli po restauraci a cukrárně a tím příjemně uzavřeli návštěvu města.

Výlet byl plný zejména přírodních krás. Láďa nám cestu obohacoval zajímavým vyprávěním místních událostí a někdy i trochu děsivých příběhů, které byly už časově tak vzdálené, že působily spíše jen jako pověsti. 

Zažili jsme s KČT hezký a pohodový den.

                                                                                                              Jarka 

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií z alba Z Dymokur