Jdi na obsah Jdi na menu
 


28. 10. 2015

S Černou horou za zády

 

S ČERNOU HOROU ZA ZÁDY
 

Trasa:                   Janský důl - Zlatá vyhlídka - Javorník - Pod Liškou 
                                 - hradiště Horní Vlčice - obora Hrádeček - Horní
                                 Staré Město

 

Datum konání:       28. 10 2015

Vedoucí akce:        Jirka Horák

Délka trasy:          20 km

Počet účastníků:   24
 

Na výlet do Krkonoš jsem se těšila, na výšlapu jsem dlouho nebyla. Možnost opět vidět známé i kamarádky bylo velmi lákavé. Měla jsem radost, že se nás na nádraží sešlo celkem dvacet čtyři. Vlakem jsme jeli do Dvora Králové n. L., poté jsme pokračovali autobusem až do Janských Lázní. http://www.janske-lazne.cz/en/

Příjemným překvapením byla slevová jízdenka IREDO, kterou jsme využili. Předpověď počasí byla  příznivá, nic nebránilo pohodové a příjemné náladě, která se udržela po celý den.

První stoupání bylo vedeno  svižným tempem. Cílem bylo Rudolfovo údolí. Míjeli jsme  "PRAMEN", který byl ovšem bez vody, později i odbočku na Hofmanovy boudy. U Pánského pramenu jsme počkali, až všichni účastníci došli a krátce jsme posvačili na Hladíkově výšině 760 m. Cesta nám ubíhala docela rychle, na Javorníku 414 m jsme si opět krátce odpočinuli a doplnili tekutiny. Těšila jsem se na Břečtejn, kde jsem ještě nikdy nebyla.

http://www.hrady.cz/?OID=114

Nejstarší zpráva o této lokalitě pochází z  r. 1336. Břečtejn  je zřícenina hradu ( nyní volně přístupná) z poloviny 15. století založeného Mikulášem Zilvárem. Od 2. poloviny 16. století byl neobydlen. Celé 17. století označován jako pustý.

Drželi jsme se plánované trasy a i časově nám vše vycházelo. Míjeli jsme po pravé straně Pekelské rybníky a napojili se na naučnou stezku, která nás dovedla až do Horního Starého Města. Naše parta se tady rozdělila. Část odjížděla autobusem, druhá část  si ještě zašla na občerstvení do zdejší sportovní hospůdky. Velká obrazovka umožňovala sledovat část tenisového turnaje v Singapore. Při dobře vychlazeném pivku jsme dožívali všechny dnešní dojmy. I přes malé zpoždění jsem stihla přípoj domů. Příjemný den skončil,  těším se už na další.

                                                                                                   Ludmila


       

 

Náhledy fotografií z alba S Černou horou za zády