Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. 1. 2009

Novoroční výlet se vydařil

    

       

Obrazek

První novoroční vycházka se vydařila. Na startu se nás sešlo čtyřicet šest nadšenců a neodradilo nás mrazivé počasí. První přípitky na zahřátí a první stisky rukou s přáními dobrého zdraví a chuti i v letošním roce našlapat a najezdit  co nejvíce kilometrů.

 

Vedoucí dnešní vycházky Jiří Kadeřávek  nás vedl od pomníku Mistra Jana Husa  novou částí  sídliště v Malšovicích,  ulicí Rybovou. Pojmenovaná byla po bývalém starostovi Malšovic, který byl oblíben a odkázal svůj dům  místním občanům. Dnes je v těchto prostorách městská knihovna.

 

Postupně jsme prošli bývalým vojenským cvičištěm a chráněným územím.  Objevili jsme přírodní památku Na Plachtě, stanoviště pro plazy. Kamenný snos umožňuje rozvoj populace, především  ještěrky obecné. Zdejší úkryty využívá také slepýš křehký a vzácně i užovka obojková.

 

Chodili jsme po neznačených cestách a cestičkách,  prošli jsme kolem nově postaveného dřevěného srubu  a s malými zastávkami jsme došli k rybníku Výskyt. U roztopeného ohniště byla možnost se ohřát. Skupinka jiných turistů opékala  buřty, my se posilňovali z vlastních zásob,  kolovaly kalíšky s životabuč tekutinou.  

 

Cestou zpět jsme se zastavili u  mohyly hajného Karla Kaláta, který tu byl v roce 1915 nešťastně zastřelen. O jeho smrti kolují protichůdné pověsti.

Mrzlo a začala padat i drobná sněhová krupička. Moc  jsme se všichni těšili do Malšovické hospody, kde  vycházka  skončila.

 

Ludmila Plocková