Jdi na obsah Jdi na menu
 


25. 2. 2017

Novopacko 2017

 

N O V O P A C K O

 

Trasa:                           Horní Nová ves - Hřídelec - Studénka - Nová  
​                                   Paka  

Termín:                      25. 2. 2017

Vedoucí akce:           Stáňa Lukášková

Počet účastníků :      12  
     

Celkem:                      15 km

 

Krásné, skoro jarní počasí vylákalo pár skalních pěšáků  na výlet. Obavy  z neschůdnosti  terénu, až na malé výjimky, se nenaplnily.  Sem tam led na silnicích, sníh a bláto v úvozech.  Lesní cesty byly kupodivu suché a příjemně měkké.

Za obcí Lány nás trochu zaskočila červená šipka směřující přímo přes rozvodněný  potok.  Naštěstí pár desítek metrů zpět byl mostek k chalupě za potokem  a tak jsme se nemuseli  brodit.  Cesta lesem byla příjemná , malé stoupání, až se před námi otevřel  výhled do krajiny a hlavně na Hřídeleckou hůru. Od lesa vypadala  jako zarostlá kupka sena.  Na úpatí přeci jenom byl znát nějaký ten výškový rozdíl  a tak výstup vzhůru byl nejobtížnější  úsek trasy.  Ale pohled do okolí i do nitra hůrky stál za tu námahu.   Byli jsme mile překvapeni tímto zajímavým „miniúzemíčkem“  Novopacka.

PP Hřídelecká hůra

Kopec je sopečného původu  Těžbou čediče a samovolným uvolněním výdutí vznikly dutiny připomínající pseudokrasové jeskyně. I přes narušení těžbou si uchovává typický kuželovitý tvar. Chráněné území bylo zřízeno k ochraně geologické lokality se vzácnými nerosty. Vyskytuje se zde např. amfibol, dolomit, kalcit, olivín, aragonit, natrolit a další. Dokonale vyvinuté krystaly patří k nejdokonalejším na území ČR.

Průzkum PP nás zdržel víc  než bylo plánováno, a tak jsme  z plánované trasy vypustili  Mokřice  a zamířili rovnou do Nové Paky.  Nožičky už trochu bolely, příjemná hospůdka u autobusového nádraží  zkrátila čekání na dopravní spojení.

Jak jinak – výlet se vydařil .  Někdy cestou padne ostřejší slůvko, ale nakonec si vždy řekneme – bylo krásně.

                                                                                                             Stáňa

 

Náhledy fotografií z alba Novopacko