Jdi na obsah Jdi na menu
 


Údolím řeky Doubravy

 

Údolím řeky Doubravy k přehradě Pařížov

 

Trasa:                  Spačice - Přírodní park Doubrava - Mladotice
​                         
NS Chittussiho údolí - Ronov n. D. - 

Termín:                 15. 10. 2016 
Vedoucí akce:          Stáňa Lukášková

Počet účastníků :      22      
Délka trasy:           17 km

 

Na své cestě k Labi protéká řeka Doubrava  několika krásnými údolími a kaňony. My jsme se tentokrát vydali na střední tok. Místní ji nazývají Doubravka a i nám se toto familiární přejmenování líbí.

Naše cesta začala ve Spačicích.  Z obce jsme brzy dorazili do údolí k řece Doubravě, která  zde protéká Přírodním parkem Doubrava.  Hlavní tahákem výletu mělo být vodácké zamykání  řeky, bohužel letošní  léto poznamenalo stav vody a z přehrady v Pařížově  nebylo co vypouštět.  Po kamenné hrázi  z roku  1913 netekla ani kapka vody, přesto bylo co obdivovat.  Pohodlná  cesta stále vedla podél  řeky do Mladotic,  odkud dál pokračuje jako  NS Chittussiho údolí .  Tento malíř si zdejší kraj  oblíbil,  zachytil ho na svých obrazech. A my jsme pochopili proč.  Ovšem tehdy údolí  nebylo tak zarostlé stromy, jako dnes. Každá doba má však své kouzlo.   Kousek před Ronovem n. D. jsme  míjeli technickou památku "mlýnský náhon", který se na chvíli ztratil  v 50 m dlouhém tunelu  vylámaném  do skály.  Podle legendy tunel vylámali dva k trestu smrti odsouzení provinilci. Legenda už se nezmiňuje, zda po dokončení jim byl trest prominut.   Právě mlýn, (nyní  na soukromém pozemku na okraji města Ronova n. D.), nás odklonil od řeky  a značka nás vyvedla ke kostelu sv. Kříže na místní hřbitov.  Původně románský kostel z 13. stol. byl postupně přestavěn na gotický, později opraven v raném baroku.  Nyní však chátrá a jsou na něm provedeny  jen statické zajišťovací  opravy. 

V rodném městě Antonína Chittussiho, Ronově n. D., jsme zastihli dokonce otevřenou „občerstvovnu“,  pak už nám zbývalo posledních  pár stovek metrů na zastávku ČD.

Okluzní fronta, výška, tlak i rosný bod , vše bylo na 1*, co víc jsme si mohli přát?

                                                                                           Stáňa

 

 

Náhledy fotografií z alba Údolím řeky Doubravy