Jdi na obsah Jdi na menu
 


22. 8. 2015

Kolem Chrudimky k Nasavrkům

 

"Kolem Chrudimky k Nasavrkům"
 

Trasa:            Seč - Sečská přehrada - Bojanov - vodní nádrž Křižanovice -
                   České Lhotice - Nasavrky

Datum konání:    22. 8. 2015

Vedoucí akce:    Jiří Horák

Délka trasy:      20 km

Počet účastníků:  21

 

Východiskem tradičního sobotního turistického výšlapu bylo městečko Seč (okr. Chrudim) ležící v centru Železných hor. Odtud jsme se vydali na cestu údolími vytvářenými řekou Chrudimkou. Cestou jsme míjeli dvě velké vodní nádrže - Seč a Křižanovice. Sečská přehradní hráz je zajímavě umístěna mezi skalnatými vrchy se zříceninami hradů Oheb a Vildštejn. Cestou k přehradní hrázi jsme prošli tunelem proraženým ve skále právě pod zříceninou hradu Vildštejn. 

 

Po krátké zastávce u sluncem zalité přehradní nádrže jsme se vydali lesnatým úbočím nad Chrudimkou a cestou míjeli zajímavý přírodní útvar, kterým byl téměř 90 m vysoký skalnatý ostroh nazvaný podle místní pověsti Markova skála. Pověst umístěná na blízké informační tabuli vyprávěla o smutném osudu hajného, který zde při lovech chránil vyplašenou zvěř před zřícením ze strmé skály dolů. Průchod místem byl nejnáročnějším úsekem naší cesty.

 

Lesními partiemi nad Chrudimkou  jsme pokračovali v cestě do Bojanova, kde nás zaujal zejména obezděný areál místního kostela sv. Víta se zvonicí. Na lavičce před tímto areálem jsme si krátce odpočinuli a následně pokračovali v cestě, která vedla částečně i po málo frekventované silnici lemované stromy obsypanými červenými plody jeřabin. Na louce pod silnicí nás zaujalo menší stádo krásných koní se dvěma hříbaty. Prošli jsme osadou Spáleniště a došli k chatové oblasti Mezisvětí u Křižanovické přehrady. Procházeli  jsme po břehu této přehradní nádrže, která slouží jako rezervoár pitné vody (zákaz koupání) pro Pardubický region. Na břehu nádrže v lese jsme posvačili, odpočívali a hlavně vychutnávali krásu místa. Dozvěděli jsme se, že tato údolní nádrž byla vybudována na řece Chrudimce spolu s vyrovnávací nádrží Práčov mezi lety 1948 až 1953 a slouží také k energetickým účelům.

 

V cestě jsme dále pokračovali směrem na České Lhotice - Hradiště. Zde jsme částečně prošli keltkou naučnou stezku. Z informačních tabulí v místě jsme získali četné informace o životě Keltů, kteří byli prvními trvale usazenými obyvateli Železných hor. Jedinými viditelnými pozůstatky keltského opevnění jsou valy a příkopy. Oppidum - opevněné keltské sídliště ze 2. a 1. století př. n.l. má rozlohu zhruba 20 ha. Archeologické nálezy potvrzují, že se jednalo o významné místo, výrobní a snad i náboženské centrum. Však jsme zde někteří z nás měli pocit, že jsme  skutečně nabrali sílu a otáčeli velký válec slámy po poli.  Po prohlídce tohoto zajímavého místa jsme pokračovali v cestě okolo dřevěné rozhledny Boiika (uzavřena pro špatný techn. stav) do města Nasavrky, které je prezentováno jako město Keltů, medu a jedlých kaštanů.

V nasavrckém zámku je umístěna expozice "Po stopách Keltů", město má včelařské vzdělávací centrum a jedinečnou přírodní památku starý, postupně obnovovaný sad kaštanovníku jedlého. Některé exempláře stromů údajně pochází z původní výsadby r. 1776.

 

Cestu jsme zakončili pozdním obědem v restauraci na náměstí. Vše vyšlo časově dobře, autobus pro cestu nazpět do Hradce Králové jsme v klidu stihli. Po celou cestu jsme měli nejen hezké počasí, ale vládla i dobrá nálada. Výlet patřil mezi velmi zdařilé akce našeho KČT.

                                                                                                   Jarka

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií z alba Kolem Chrudimky k Nasavrkům 2015