Jdi na obsah Jdi na menu
 


Netradiční výhledy

 

 

 

Náchodsko - netradiční výhledy do kraje

 

Náchod, zast. ČD - Kramolna - Václavice - Dobenín - Vysokov - Přibyslav - vyhlídka „Koníček“ - Peklo - Dobrošov - Náchod

 

Datum konání: 1. 5. 2014

Akci vedl cvičitel: Petr Škoda

Počet účastníků: 17

Délka trasy: 20 km

 

Trasa našeho výšlapu vedla na zajímavá vyhlídková místa náchodského kraje. Zastavili jsme se na návrší zvaném Dobenín, poblíž Václavic, odkud byl díky převýšení dobrý výhled do kraje. Přes slunečné počasí však nebyla v den naší výpravy viditelnost do větších vzdáleností kraje. Nevadilo nám to, vždyť i blízký kostelík svatého Václava s výraznou zvonicí byl krásně situovaný do krajiny. V místě jsme se zastavili a vedoucí výpravy Petr Škoda nám vyprávěl o složité historii místa, kde se odehrála v roce 1866 první velká bitva prusko-rakouské války. Vítězství v bitvě otevřelo Prusům cestu do naší země. Ve zdech kostelíka na Dobeníně jsou zazděny koule z prusko-rakouské války, které jsme někteří z nás měli možnost vidět. Cestou jsme pak míjeli  četné pomníky a hroby v polích a lesích s historickými popisy, neboť zde vede naučná stezka „Náchod - Vysokov - Václavice 1866“.

Myslím, že nás všechny uchvátil nádherný výhled ze skalního útvaru "Koníček" umístěného ve svahu nad Pekelským údolím (poblíž Přibyslavi). Je odtud dobře vidět jak je řeka Metuje hluboce zaříznutá do údolí. Zalesněné strmé stráně nyní v jarním období hrály všemi odstíny zeleně. Pocit výšky a prostoru je zde úžasný. Rozhodně je toto místo kam se budeme rádi vracet i přesto, že následný sestup do údolí Metuje byl poměrně náročný. Při dobrém počasí však sestup nebyl pro nás velkým problémem i když jsme občas podlézali a přelézali kmeny stromů, sestupovali po skalních "schůdcích" a pohled dolů do strmé rokle se zdál nebezpečný (za deštivého počasí by byl sestup opravdu rizikový). 

Dále už následovalo zastavení v Bartoňově útulně v Pekle na oběd a výstup na námi často navštěvovaný Dobrošov (640 m n.m.) kde jsme se krátce zastavili v Jiráskově turistické chatě. Z Dobrošova tentokrát nebyl ideální výhled do kraje, ale náš blízký a závěrečný cíl - město Náchod už byl na dohled. Výlet se nám vydařil, trasa byla výborně naplánována včetně podávání informací o zajímavých a významných místech, které jsme cestou míjeli. Terén byl poměrně náročný, domů jsme se vrátili příjemně unaveni.

                                                                          Jarka Řezníčková

 

 

Náhledy fotografií z alba Náchodsko