Jdi na obsah Jdi na menu
 


24. 5. 2014

Do Vraclavi za Vršovci

 

 

Do Vraclavi za Vršovci

 

Zámrsk - Janovičky - Vraclav - Vysoké Mýto

 

Datum konání:         24. 5. 2014

Akci vedla cvičitelka: Stáňa Čandová

Počet účastníků:       14

Délka trasy:           12 km

 


V plánu akcí KČT působil tento výlet nenápadně, ale i na této výpravě jsme našli krásné a zajímavé místo.  Byla to obec  Vraclav, která se původně jmenovala po svém zakladateli knížeti Vratislavu II -  VRATISLAV.  Jednalo se o jedno ze správních středisek Přemyslovců. Z popisů na místě jsme se dozvěděli, že Vraclaví procházela tzv. „Trstenická obchodní stezka“, která byla v 10. století hlavní spojnicí mezi západní a východní Evropou po níž proudilo zboží (jako např. sůl, kožešiny, luxusní zboží té doby, ale také otroci) až do Orientu.  Je dnes již obtížné si tento obchodní ruch na místě představit.

Bylo to i místo krvavých dějinných událostí - zde byli na příkaz knížete Svatopluka povražděni  předáci významného středověkého šlechtického rodu Vršovců (konkurentů Přemyslovců) . Dějinné události to byly složité a vyžadovaly by více prostoru (doporučuji vyslechnout  si na Internetu zajímavý pořad „Pardubická ohlédnutí“ -  díl 46: Poutní místo Vraclav u Vysokého Mýta).
 
 

Nyní se však již vrátím do současnosti k naší cestě:  Navštívili jsme barokní areál ve Vraclavi, který tvoří původně poutní chrám sv. Mikuláše, budova bývalých lázní a poustevna. Pod kostelem protéká vodní pramen údajně léčivé vody a vytváří příjemnou zvukovou kulisu místa. Ještě níže na cestě ke kostelu je pak umístěna kašna s kovovou sochou poustevníka, kterému z konve vytéká  voda. V kostele sv. Mikuláše je vystaven soubor unikátních barokních plastik, které pocházejí z výklenkových kaplí poutní cesty vedoucí z Králík ke klášteru na Hedči. Dřevěné barevné plastiky v mírně nadživotní velikosti zachycují zejména scény z posledních událostí  Ježíšova života. Zaujaly nás, mimo jiné,  např. výrazné sochy zbrojnošů nebo sousoší „Kristus s Maří Magdalénou“ (viz  fotogalerie na stránkách KČT). Barevnost soch jim dodává na živosti a jejich účinek byl tak intenzivnější.  Muselo být působivé, když v minulosti takto barevné sochy zdobily sochy na některých sloupech našich náměstí.

Prohlédli jsme si dále i zajímavou stavbu poustevny, která působí zdálky jako malý dřevěný kostelíček.

0d poustevny jsme vystoupali  po mírném svahu na místo, kde se nachází pozůstatky pravěkého a raně středověkého hradiště. Je zde umístěn památník z roku 1908, který připomíná výročí 800 let od povraždění rodu Vršovců.

Další naše cesta byla zajímavá i botanicky. Ve zvlněné krajině jsme obdivovali louky poseté květy kopretin, chrastavců a místy i vlčími máky (ale i dalšími námi již neurčenými květy rostlin). Krásně rozkvetlé byly v den naší cesty i keře šípkových růží a černého bezu, který lemoval cestu v tak velkém množství , že výrazně voněl.

Na závěr cesty nás trochu popohnalo vzdálené hřmění  blížící se bouřky, ale ta naštěstí přišla spolu s deštěm a krupobitím až po našem návratu domů.  Byla to další zdařilá výprava s KČT. 

          Jarka Řezníčková

 

Náhledy fotografií z alba Do Vraclavi za Vršovci