Jdi na obsah Jdi na menu
 


19. 8. 2017

Na Křížák

 

Na Křížák

 

TRASA:                           Meziměstí - Buková hora - Mirošovské stěny -  
​                                           Nad Zdoňovem - Zdoňov - Křížový vrch -
​                                           Adršpach  
 
                             

Datum konání:              19. 8. 2017
 

Vedoucí akce:               Stáňa Čandová
 

Délka trasy:                   17 km
 

Počet účastníků:          11 

 

Akci nazvanou "Na Křížák" jsme zahájili před nádražím ČD v Meziměstí. Staniční budova je zde rozlehlá, mohutná.

Jedná o technickou památku, která ztratila svůj původní, mimořádný hospodářský význam. Dočetli jsme se,  že tato železniční stanice byla budována spolu s tratí Choceň - Broumov, nejen jako dopravní stanice, ale i jako celní úřad v letech 1873 - 1875.

Cílem bylo spojit tehdejší Prusko a Rakousko-Uhersko. V budově železniční stanice  je umístěn divadelní sál, což je evropský unikát!

 

Vedoucí akce Stáňa Čandová nás nasměrovala na cestu po červené TZ přes obec Vernéřovice. Již z dálky jsme viděli hezky umístěnou dominantu obce - barokní kostel sv. archanděla Michaela. Obec byla původně německá, později osídlena většinou přistěhovalci z vnitrozemí.  

 

Na svazích jsme tu viděli poměrně mohutné statky s výraznými čelními štíty a níže již  menší, roubené chaloupky. Zemědělské statky této obce byly v minulosti hospodářskou základnou broumovského kláštera. Některé stavby jsou krásně udržované a jiné již, bohužel,  chátrají. Obec působí díky umístění v krajině a lidové architektuře velmi útulně a také zajímavě. Se stejným  charakterem lidové architektury jsme se setkávali i v dalších obcích. Všimli jsme si  milého detailu - psí boudy přímo v podezdívce domu. Je to prý pro tuto oblast typické řešení. Čím bohatší statek, tím zdobnější tento prvek.

 

Pokračovali jsme pak stále po červené TZ k Vernéřovické studánce, dříve poutnímu místu, okolo údajného zázračného pramene. Poutní místo je zchátralé, ale pramen a blízký dětský tábor místo oživuje.

 

Od studánky jsme pokračovali již po žluté TZ na Bukovou horu, kde je umístěn soubor památníků "Kříž smíření" věnovaných obětem národnostních sporů. Na místě se odehrála jedna z nejkrvavějších událostí poválečného odsunu Němců. Klidné, ale smutné místo. Právě od stély jednoho z památníků je nádherný výhled do kraje.

 

Z Bukové hory jsme pokračovali do Zdoňova. Cestou jsme našli poměrně hodně hřibovitých hub, klouzky a dokonce dnes vzácné lišky. Ale bylo třeba pokračovat v cestě. Ze Zdoňova jsme nejprve vystoupili do kopce a pak sešli dolů ke kapličce sv. Jana Nepomuckého umístěné v Hrnčířském údolí. Tato kaplička je obklopena seskupením zpříma stojících kamenů s vytesanými kosmogramy, tzv. geopunkturní kruh.  Jedná se o projekt Marka Pogačnika, slovinského sochaře a geomanta, který cestuje po světě a měří vyzařování krajiny. V oslabených místech vztyčuje litopunktury - sochařsky opracované kameny, které slouží jako jakési akupunkturní body. Projekt byl oceněn organizací UNESCO. V tomto místě je umělecké dílo věnované zvířatům. Pokoušeli jsme se zde nabrat energii na další, nejnáročnější část cesty, kterou byl již cílový výstup na Křížový vrch. Zdálo se, že některým z nás nabití energií v magickém místě pomohlo a do kopce již přímo vybíhali.

 

V závěru strmé cesty jsme stoupali po příkrých dřevěných schodech směrem ke křížové cestě umístěné na skalních věžích. Byla vytvořena již v 17. století a jedná se o zčásti polychromované reliéfy, zasazené do skalních stěn. Na vrcholu Křížového vrchu (667 m n.m.) je umístěn železný kříž na pískovcovém podstavci z roku 1857. Jsou na něm plastiky sv. Anny, Josefa a Jana Nepomuckého. Z vrcholu je mimořádně krásný výhled do kraje, zejména na Adršpašské skály. 

 

A pak jsme již sestupovali dolů okolo mohutných skalních stěn a věží zpět do krajiny lesa. Po chvíli neznačené a dále již po žluté TZ jsme došli až do Adržpachu. Stihli jsme zde ještě krátké občerstvení a v pohodě došli na vlak, kterým jsme zamířili k cestě domů. Spojení bylo poměrně rychlé, pohodlné.

 

Výlet proběhl za krásného počasí a byl jedním slovem -  úžasný!   

                                                                                                                      Jarka

 

Náhledy fotografií z alba Na Křížák