Jdi na obsah Jdi na menu
 


20. výročí založení Basset klubu ČR

28. 2. 2010

20. výročí založení Basset klubu ČR

 

Mgr. Jaroslav Rataj

 

V letošním roce oslaví 20. výročí založení Basset klub ČR (BK). Klub sdružuje 180 chovatelů a příznivců nejen plemene Basset Hound (baset), ale také dalších pěti plemen basetů. Baset, noblesní pes s výrazem anglického aristokrata, je původem lovecké plemeno „nízkonohých“ honičů, jež vyniká zejména v práci na stopě. V současné době je v myslivosti bohužel neprávem opomíjen.

 

PRVNÍ BASETI V ČECHÁCH

Historie chovu basetů v Čechách, pomineme-li zvěsti o smečce basetů dovezené z Rakouska pro F. A. hraběte Sporcka na zámek Kuks, o nichž však není v písemných zámeckých archiváliích zmínka, se začala psát v r. 1970. Tehdy dovezla Kateřina Schwippelová z Německé spolkové republiky (NSR) první fenu baseta Abigail of Hamhill Forrest, zvanou „Bigi“, jíž bylo v plemenné knize přiděleno rodokmenové číslo 1. Krátce na to dovezla Ivana Jurná z Anglie fenu Sunrice Traveller a později také prvního psa Timore Prince. Psovi však byla jen několikrát udělena výjimka pro krytí, neboť nikdy neabsolvoval tehdy povinné zkoušky honičů kvůli strachu z rány. Poté dovezl Ing. Pavel Rohon z Německé demokratické republiky psa Archibalda  Ma-La-Ge-La a v r. 1982 Anna Nekolová z NSR psa Arlow Gay Parry, jenž byl přímým potomkem amerických basetů a pro svůj kvalitní exteriér se stal šampionem nejen ČR. V té době k nám doputovali také psi z Itálie – Alex Joy a Titano dei Trentarossi. Počátky našeho chovu příznivě ovlivnili též baseti dovezení z Polska, zejména Wykretas z Gangu Dlugich, dovezený Helenou Partlovou. Řadu exteriérově špičkových psů i fen, kteří se zapsali do našeho chovu, dovezla paní Partlová též z Holandska. V r. 1987 se její chovná stanice Dominik mohla pochlubit prvním vrhem štěňat. Tato stanice se na dlouhé roky stala nejznámější a nejúspěšnější chovnou stanicí basetů u nás.

 

ORGANIZACE CHOVU A ZKOUŠKY před r. 1989

Koncem 80. let byli naši chovatelé basetů začleněni do slovenského Klubu chovatelov duričov (KCHD) a kdo chtěl v té době chovat basety, musel být členem tohoto klubu. Prvním českým poradcem chovu basetů byl zvolen Ing. Pavel Rohon, po něm tuto funkci dlouhá léta zastávala Linda Zatloukalová.

První zkoušky pro basety uspořádal KCHD v okrese Most v září 1972. Zúčastnilo se jich 11 basetů, což byli téměř všichni jedinci plemene chovaní tehdy v Československu. Ostrost se na těchto zkouškách zkoušela na kočku v kleci a baseti dopadli katastrofálně. Téměř všichni se kočky báli, v lepším případě ji ignorovali.

Názor na vzhled baseta byl v té době značně rozdílný. Slovenští chovatelé byli toho názoru, že dlouhé tělo má být co nejlehčí, aby se baset coby honič mohl dobře pohybovat v lese. Jimi prosazovaný exteriér se však blížil exteriéru artézsko-normandského baseta.

Podmínkou KCHD pro zařazení baseta do chovu  byla „skúška duričov“. Čeští chovatelé basetů však pochybovali o tom, zda je správné vyžadovat na basetovi ostrost na divočáka. Vedle odlišného názoru na exteriér byl tak dalším sporným bodem požadavek na „ostré“ basety.

 

NOVODOBÁ HISTORIE KLUBU

Krátce po sametové revoluci, kdy se pravidla sdružování v klubech chovatelů celkově trochu uvolnila, byl zásluhou několika nadšenců v čele s manželi Dvořákovými založen samostatný klub chovatelů basetů. Stalo se tak v Praze v květnu 1990 a klub dostal název Basset klub ČSFR. Již v září 1990 vyšlo první číslo klubového zpravodaje Basset telegraf. Po rozpadu federace v r. 1993 se klub přejmenoval na Basset klub ČR. Výbor nově vzniklého klubu pracoval pod vedením předsedy Ing. Jana Kubrichta a připravil základ chovného a organizačního řádu, který se v dalších letech měnil a zdokonaloval podle toho, jak se upravovala mezinárodní pravidla chovu v FCI.

Výbor klubu řešil otázku, které zkoušky zvolit, aby byly basetům „šité na míru“, když kvůli ostrosti na divočáka převažoval odpor ke zkouškám honičů. Nakonec se prosadil názor vytvořit „zkoušky vloh basetů“. První zkoušky se konaly v říjnu 1992 v Mladějově u Jičína a zúčastnilo se jich 18 basetů, z nichž většina do té doby neprošla výcvikem. Již při první disciplíně, kterou byl společný hon, se prokázalo, že psi bez patřičných zkušeností nedokáží spolehlivě pracovat, a že i pro pachové práce je nutný výcvik a praxe. Nelze se spokojit pouze s vlohou pro stopování.  Proto klub setrval u požadavku barvářských zkoušek honičů, které však dnes nejsou pro zařazení do chovu povinné. První barvářské zkoušky honičů uspořádal BK v r. 1993.

V současné době v chovu basetů působí 43 chovných fen mladších osmi let a 37 chovných psů. V r. 2009 bylo odchováno pouze 33 štěňat z osmi vrhů, což znamená proti předchozím letům pokles (v letech 2007 a 2008 bylo odchováno vždy 12 vrhů). Vedle již zmíněných historicky úspěšných chovných stanic lze v současné době za velmi aktivní a úspěšné považovat stanice „Queen´s Hermelín“ Věry Křížové, „od Berounky“ Věry Otevřelové a „z Valachitu“ Pavlíny Hrabovské. Tak, jako se do paměti příznivců basetů zapsali Wykretas z Gangu Dlugich nebo Atilla Bohemia Horrido, jsou za ikony basetů v současné době považováni Ares Bassbeauty, Estefano z Valachitu nebo Yannick Queen´s Hermelín.

 

DALŠÍ PLEMENA BASETŮ

Kromě baseta zastřešuje BK též plemena malý hrubosrstý vendéeský baset, velký hrubosrstý vendéeský baset, plavý bretaňský baset, artézsko-normandský baset a modrý gaskoňský baset. Z pohledu počtu chovaných jedinců u nás je nejvýznamnější první z uvedených plemen.

Malý hrubosrstý vendéeský baset (PBG) má v plemenném standardu uvedeno, že je „anděl doma a ďábel v honitbě“. Domnívám se, že přesněji nelze jeho povahu vyjádřit. Mnozí chovatelé však bohužel někdy přílišný temperament tohoto psa zaměňují s neposlušností, což je hrubá chyba. Při vhodném vedení jsou PBG vynikajícími loveckými psy. Důkazem jsou jejich dobré výsledky v pracovním poháru, pořádaném BK. Nejlepším psem v loňském roce byl Argo Idnys Slovakia Markéty Votánkové, který velmi úspěšně absolvoval zkoušky vloh, barvářské zkoušky a barvářské zkoušky honičů. V současné době však většina PBG plní roli společníků a domácích mazlíčků. Vzhledem k jejich loveckým vlohám je to velká škoda.

První fena PBG byla do ČR dovezena v r. 1990 Lenkou Fairaislovou, která u nás odchovala i první vrh plemene. Do současnosti bylo do plemenné knihy zapsáno již 387 jedinců PBG. BK dnes eviduje 20 chovných psů a 28 fen a ročně se zapisuje kolem pěti odchovaných vrhů.

Mezi nejúspěšnější chovné stanice patří stanice „od Mimoňské podkovy“ Ing. Jiřího Formánka a „Elve Bohemica“ JUDr. Miroslava Votánka. Další chovnou stanicí, která se významně zapsala do historie PBG a BK, ale své úspěchy již nerozšíří, je stanice „Fanfán“ tragicky zesnulé Šárky Temrové. Z jejího chovu pochází legenda mezi malými „vendéňáky“ Cerik Fanfán, jenž je ověnčen řadou výstavních ocenění a ve svém věku stále poráží o generaci mladší soupeře. 

 

KLUBOVÉ AKCE

Vedle péče o chov BK pořádá klubové a speciální výstavy.

Pro majitele basetů, kteří své psy používají v myslivecké praxi, ale i pro ty, kteří chtějí se svými svěřenci pouze absolvovat zkoušky z lovecké upotřebitelnosti, pořádá klub pod vedením výcvikáře Ing. Václava Jedličky každoročně zkoušky lovecké upotřebitelnosti. Mezi tradiční pracovní akce patří Memoriál Miloše Doubka a Pohár Kateřiny Schwippelové, obě většinou organizované v honitbách v okrese Brno-venkov. Členové klubu mají možnost zúčastnit se také dvoudenních zkoušek ve Velkém Šenově, pořádaných ve spolupráci s Klubem chovatelů jagdteriérů a Okresním mysliveckým spolkem ČMMJ Děčín. První den probíhají barvářské zkoušky, druhý den barvářské zkoušky honičů. Ač nejsou zkoušky z výkonu podmínkou pro zařazení basetů do chovu, řada členů BK je vyhledává.

O výsledcích výstav, zkoušek a dalších akcí jsou členové klubu pravidelně informování v Basset telegrafu, kde najdou také poznatky z chovu a výcviku.

Baset coby honič s mohutným tělem, dlouhýma sametovýma ušima a vynikajícím nosem se stal díky nádhernému zvonivému hlasu na teplé stopě a neomylné stopařské práci nepostradatelným pomocníkem mnoha myslivců. BK dbá o to, aby všechna plemena basetů byla podle možností zapojována do myslivecké praxe. Pro svůj impozantní vzhled a mírumilovnou nekonfliktní povahu se však baset stále více těší oblibě jako společenský pes.

Více informací najdete na www.bassetklub.cz

Foto archiv autora a archiv Basset klubu ČR