PŘEMĚNA LÁTEK A ENERGIE V LIDSKÉM TĚLE
přeměna látek spočívá v těchto dějích:
1. z jednoduchých látek - látky tělu vlastní - vznik stavebních součástí buněk a tkání
2. vytváření látek biologického významu - hormony, enzymy, krevní barvivo ….
3. uvolňování energie
4. ukládání látek do zásoby
PŘEMĚNA LÁTEK = METABOLISMUS
2 složky:
- KATABOLISMUS - štěpení složitých organických látek na jednoduché, E se uvolňuje
- ANABOLISMUS - tvorba složitějších látek z jednoduchých, E se spotřebovává
- nejdůležitější zdroj E - biologická oxidace (= štěpení cukrů, mastných kyselin a aminokyselin za spotřebování kyslíku)
Enzymy
- bílkovinné povahy
- účinné katalyzátory (biokatalyzátory)
- nutné pro dílčí metabolické reakce
Pro metabolismus živin platí:
- živiny se mohou navzájem přeměňovat (bílkoviny jsou nezastupitelné - obsahují dusík, který žádná jiná živina neobsahuje)
- všechny živiny jsou zdrojem E
- přeměny neprobíhají izolovaně (meziprodukty přeměny jedné živiny důležité pro metabolismus jiných živin)
ŘÍZENÍ METABOLISMU
- v dospělosti - katabolismus a anabolismus v rovnováze
- v období růstu - metabolismus se zvyšuje
- ve stáří - snižuje
řízení - hormonální i nervové
Hormony - zajišťují souhru přeměny látek a činnosti různých tkání
- uplatňuje se při udržení stálého vnitřního prostředí
Nervstvo
- prostřednictvím hormonů, jejichž sekreci řídí (hypotalamo - hypofyzární systém)
- prostřednictvím mediátorů = látky, které se uvolňují na nervových zakončeních
PŘEMĚNA JEDNOTLIVÝCH ŽIVIN
GLUKÓZA
- v krvi - 5,5 mmol/l, po požití potravy se zvyšuje
- nejpohotovější a nejdůležitější zdroj E, E se z ní uvolňuje nejrychleji
- štěpení probíhá:
a/ Anaerobní glykolýza - bez přítomnosti kyslíku - přes několik meziproduktů až na kyselinu mléčnou
b/ Aerobní glykolýza - v přítomnosti kyslíku - produkty CO2 a O2
- některými meziprodukty mohou být i tuky
- glukóza v zásobě - ve formě glykogenu - ukládá se v játrech, kosterním svalstvu
- v případě potřeby se glykogen přeměňuje zpět na glukózu - zajišťuje homeostázu
TUKY
- stavební součást všech buněk (cytoplazma, membrány)
- zásobní látka - vydatný zdroj E
- v krevní plazmě - určité stálé množství tuku - z potravy, ze zásobní tukové tkáně
- neutrální tuky se štěpí na: - glycerol - zužitkován jako glukóza
- mastné kyseliny - štěpí se až na kys. octovou - oxiduje se v Krebsově cyklu na CO2 a H2O
- nadbytečný tuk - zásoby v buňkách tukové tkáně - 10 - 20 % tělesné hmotnosti
BÍLKOVINY
- hlavní stavební součást všech buněk
- štěpení - na aminokyseliny - vstřebávají se
- v krvi - určité množství aminokyselin - pochází z potravy + z vlastních orgánových bílkovin
- aminokyseliny - použity k tvorbě vlastních buněčných bílkovin, k tvorbě enzymů, hormonů
- mohou být zdrojem E, při přeměně se první uvolní aminové skupiny -NH2, zbytek se štěpí na CO2 a H2O
- z -NH2 skupin se v játrech vytváří močovina CO (NH2)2 - vylučuje se močí
- z aminokyselin mohou vznikat cukry, tuky
- bílkoviny se neukládají do zásoby
Bazální metabolismus - látková přeměna potřebná pro udržení života při tělesném
i duševním klidu
SLOŽENÍ POTRAVY
- ovlivňuje růst, vývoj, činnost a zdraví organismus
- musí obsahovat - bílkoviny, sacharidy, tuky, vodu, minerální soli a vitamíny
Bílkoviny
- denní příjem bílkovin - 1 g na 1 kg tělesné hmotnosti (u dospívajících 4 g na 1 kg hmotnosti) - odpovídá úhradě nepostradatelných esenciálních aminokyselin (organismus si je nedokáže vyrobit)
- živočišné bílkoviny jsou výživnější než rostlinné - obsahují esenciální aminokyseliny
- ostatní aminokyseliny - organismus si je sám vytvoří (především ze sacharidů v játrech)
- podíl v potravě - 15 %
Sacharidy
= nejpohotovější zdroj E v potravě
- podíl v potravě - 40 - 50 %
- přijímány ve formě polysacharidů - brambory, rýže, pečivo
- nestravitelné sacharidy - vláknina - podporuje pohyb střev, brání zácpě, snižuje výskyt střevních nádorů, ischemické choroby srdeční (snižuje hladinu cholesterolu v krvi)
Tuky
- rozpouštějí některé vitamíny
- obsahují esenciální nenasycené mastné kyseliny (př. linolová, arachidonová) - obsaženy v rostlinných tucích (snižují hladinu cholesterolu v krvi)
- podíl v potravě - 20 - 30 % - nadměrný příjem zvláště živočišných tuků - vznik aterosklerözy
Minerální látky
- nejsou zdrojem E
- nezbytná součást buněk, tělních tekutin
- udržují homeostázu
- součást kostí a zubů
Voda
= rozpouštědlo, ve kterém probíhají všechny biochemické reakce organismu
- podílí se na udržení stálého pH vnitřního prostředí
- zdroj H a O
- denní příjem - 1,5 l v tekutinách, potrava obsahuje až 1 l vody
Vitamíny
- nejsou zdrojem E, tělo si je ve většině případů nedokáže vyrobit
- účinné složky některých enzymů
- hypovitaminóza - onemocnění způsobená nedostatkem vitamínů
- hypervitaminóza - onemocnění způsobená nadbytkem vitamínů
- avitaminóza - úplný nedostatek některého vitamínu
Komentáře
Přehled komentářů
Podrobne o bazalnim metabolismu a o to, zda ma vubec smysl sledovat ho v otazce snahy o hubnuti, ctete zde https://www.slimming.cz/bazalni-metabolismus/
vyznam bazalniho metabolismu a hubnuti
(Redakce slimming.cz, 30. 10. 2019 11:33)