Jdi na obsah Jdi na menu

Co znamená registrace u praktického lékaře?

Každý občan ČR si dle platné legislativy má právo svobodně zvolit svého ošetřujícího lékaře ( za předpokladu, že zvolený lékař má volnou kapacitu pro registraci nových pacientů a smlouvu o poskytování zdravotní péče s pojišťovnou, u které je pacient pojištěn)

                

Každý může být zaregistrován u jednoho praktického lékaře, kterého může bez udání důvodů změnit 1x  za 3 měsíce. Registrující praktický lékař poskytuje pacientovi komplexní péči, provádí vstupní prohlídku ( při registraci), 1x za 2 roky pravidelné preventivní prohlídky, léčebnou péči, preventivní péči, poradenskou činnost  v oblastech péče o zdraví, administrativní činnost ( vedení pracovní neschopnosti , ošetřování člena rodiny - za určitých podmínek), vypisování poukazů na lázeňskou léčbu, návrhů na invalidní důchod, posudků pro sociální účely, prohlídky pro zaměstnavatele, prohlídky pro různé účely ( řidičský průkaz, zbrojní průkaz, lodní dopravu, potapěčský průkaz, zdravotní průkaz..). V nutných případech odesílá praktický lékař pacienta ke specializovanému vyšetření.

              

Ideální stav je, pokud je mezi pacientem a lékařem navozená atmosféra důvěry. Za částí obtíží se může skrývat hlouběji uložený problém, o kterém není vždy příjemné hovořit, může však být klíčem k odhalení příčiny bolestí, vysokého tlaku, trávicích obtíží, alergií... Proto by měl každý praktický lékař znát nejen pacietův krevní tlak, výšku, váhu,... ale též jeho rodinné a pracovní zázemí, životní sïtuace, kterými prochází, zvyklosti...

      

         

Jak probíhá registrace v naší ambulanci?

             

  • Na vstupní prohlídku je vhodné vyčlenit si alespoň 30 minut času. Vzhledem k tomu, že máme zavedený objednavací systém a snažíme se časově vyjít vstříc, je tato podmínka většinou možná.
  • S sebou je nutné přinést občanský průkaz, kartičku pojišťovny, v ideálním případě podrobný výpis ze zdravotní dokumentace nebo dokumentaci celou, očkovací průkaz a veškeré zprávy o zdravotním stavu, které najdete doma.
  • V rámci vstupní prohlídky očekávejte několik nutných administrativních úkonů a celkovou tělesnou prohlídku včetně natočení EKG.

.