Několik romských organizací vyjádřilo kvůli tomu „hluboké znepokojení“ a žádá ministryni školství Miroslavu Kopicovou, aby zamezila propagaci podobné literatury ve školách. Podle nich Lada ve své knize kriminalizuje všechny Romy.

„Vedení Roma Realia spolu představiteli Hnutí romského odporu, Aliance romských komunit a Futurum Roma vyjadřují hluboké znepokojení nad opět nekontrolovaným přístupem školství ČR a rasistickým přístupem české kultury,“ uvádí v prohlášení předseda prvního jmenovaného Václav Miko.

Informaci o rasistickém podtextu v knize podle svých slov obdržel od jednoho z korespondentů, což jej vyburcovalo k reakci.

Citát, který podle sdružení vede děti k předsudkům

...

Ještě zoufale vykřikl: „Babičko!“, ale muž jej uhodil a pohrozil mu, že ho zastřelí, jestli ještě mukne!

Milé děti, ti lidé byli cikáni!

„Takový materiál se dodnes na řadě základních škol používá jako školní pomůcka. Proto považujeme za tragické, že české školství podporuje neustálou nevraživost a vystavuje romské děti výrazným tlakům a ponížení,“ uvedl dále Miko.

Pozastavoval rovněž nad tím, že se v „rasistické pomůcce“, jak Ladovu knihu označil, vůbec vyskytuje výraz cikán. „Je to neakceptovatelné a nespisovné slovo, což v samotném důsledku ignoruje fakt, že tento výraz je Romy považován za krajně nevhodný a pejorativní,“ zlobil se šéf sdružení.

Podle něj je to ukázka selhání kontrolních mechanismů ministerstva školství. Zároveň vyzval resort, aby zahájil „veškerá opatření k zamezení používání těchto a podobných materiálů ve školách“.

Josef Lada
 na snímku z roku 1947

Josef Lada na snímku z roku 1947


Můj osobní názor je ten,

že cikáni dnes nekradou" kocoury"

ALE RADĚJI A SPOLEHLIVĚJI OKRÁDAJÍ STÁT.

Dávno jsou pryč,časy kdy se kočkami i živili.

DNES JEDÍ PLODY MOŘE A PIJÍ  METAXU.

U TOHO ČUČÍ NA 125 PLASMU

SNÍ O KANADĚ

A

PRO SOCIÁLNÍ DÁVKY SI JEZDÍ V BMW A MERCEDESECH.