Kostelecké uzeniny – tvůrce hororových zážitků
Kostelecké uzeniny – tvůrce hororových zážitků
Posted in 11.2.2012 ¬ 12:19h.48 Comments »
Pátek večer a vracím se ze společenské akce a dostávám netlumitelnou chuť na utopence. Utopence nelze vyrobit za půl hodiny doma, takže zbývá pouze možnost někde je koupit. Naštěstí mám po cestě supermarket, rychle kupuji Utopence od Kosteleckých uzenin a lehce slintaje pokračuji k domovu.
První kousnutí do utopenců mě zarazilo. Co to je za chuť? Takhle špekáčky nechutnají. Není to zkažené? Dívám se na sklenici se zbytkem „utopenců“. Barva je dobrá. Znovu kousnu a zase ta hnusná chuť. Začínám tušit, co jsem udělal špatně. V tom spěchu jsem si nepřečetl složení výrobku na sklenici. Beru tedy produkt do ruky a čtu:
- Kuřecí strojově oddělené maso – 32 %
- Vepřové sádlo – 17 %
- Pitná voda +
- Cibule – 15 %
- Kuřecí kůže – 7 %
- Vepřové maso – 5 % !!!
- Vepřové kůže – 4%
- Pšeničná mouka, bramborový škrob, sůl
- Stabilizátory E338, E450, E451, E250
- Zahušťovadla E412, E500
- Rostlinná vláknina (?)
- Směs koření, extrakty koření
- Antioxidanty E300, E330
- Zvýrazňovač chuti E621 (Mňam – to asi vylepšuje chuť škrobu, mouky a vlákniny)
- Barvivo E120 (Aha! Proto mi barva utopenců připadla OK)
Jakmile jsem složení dočetl, věděl jsem, že můj zážitek nemůže zůstat bez odezvy. Proč složení takové pochutiny, jakou je špekáček, připomíná u Kosteleckých uzenin soupis svinstva? Jak je možné, že tam mají jen 5 % vepřového masa? Napadly mě dva důvody:
- Nevědí, jak se špekáčky dělají. – To je smutné, protože by to ukazovalo na jejich totální nekompetenci. Bylo by nutné řešit, jak je možné, že firma, která neumí dělat tento výrobek, jej může prodávat na českém trhu. Pokud platí tato varianta, přikládám správné složení špekáčku níže.
- Šidí složení, aby vydělali víc peněz. – Tato varianta je mnohem smutnější, protože znamená, že firma Kostelecké uzeniny se záměrně chová velmi neeticky. Pokud je tento důvod pravdivý, pak by se jednalo o normální sprosté šizuňky a je povinností spotřebitelů nenechat si to líbit.
Doma v knihovně mám publikaci České masné výrobky a abych technologům v Kosteleckých uzeninách konstruktivně pomohl, přikládám složení receptu:
- Hovězí přední namleté na jemno – 35,5 %
- Tučné vepřové i s kůží – 20,4 %
- Maso z hovězích hlav na jemno – 3 %
- Vepřové kůže – 1,5 %
- Hřbetní sádlo do vložky – 27 %
- Solící směs (Praganda) – 0,24%
- Koření – pepř, muškátový ořech, česnek, paprika
- Pšeničná mouka hrubá – 3,2 %
- Pitná voda – 19%
Vážení pánové a dámy z Kosteleckých uzenin, takto se to dělá. Připadá mi mírně trapné, když já laik musím poučovat profesionály o tom, jak vypadá špekáček. Když dostanu chuť na utopence, chci jíst utopence. Nechci jíst kuřecí separát, modifikovaný škrob, zvýrazňovač chuti nebo zahušťovadlo. Takové suroviny si strčte třeba do … mrazáku.
Žijeme v relativně svobodné společnosti a nikomu nelze upřít právo něco vyrábět a prodávat. Problém je, když to začne prodávat pod názvem, který naznačuje, že se jedná o něco jiného, než to ve skutečnosti je. Nelze prostě vyrábět papírovou skládačku podlouhlého tvaru a nazývat to „bota“. Nelze vyrábět slanou hmotu z modifikovaného škrobu a E621 a nazývat to „uzenina“.
Vážené Kostelecké uzeniny, nenutím vás, abyste přestali dělat své výrobky. Jen je prosím přejmenujte na odpovídající název. Zde je několik návrhů, které mi přijdou odpovídající a použitelné:
- Kořeněná hmota v octovém nálevu s cibulí
- Utopená hmota buřtového typu
- Kostelecké tajemství
Současně by bylo vhodné zvážit používání slova „uzeniny“ v názvu společnosti.
Poznámka pro milovníky masa a uzenin
Prosím hledejte kvalitu, vyžadujte kvalitu, čtěte složení (i když spěcháte, jako já včera). Tento text můžete považovat buď za otevřený dopis Kosteleckým uzeninám nebo za recenzi jednoho výrobku. Pokud to vidíte stejně, linkujte na tento článek, aby byl ve vyhledávači slušně vysoko.
Otázka pro pracovníky v Kosteleckých uzeninách
Vy tohle jíte nebo to jenom vyrábíte? Fakt by mě to zajímalo…
Komentáře
Přehled komentářů
(nevešlo se)
4. 5. 2013 v 13:19, xxx
Pane generální,
mám tady stále pro Vás od minula schován v lednici ten chuťový zážitek – pravé kostelecké utopence! Opravdu si nedáte? Co říkáte, pane generální? Proč se neozýváte?
A mohl byste pozvat též pana Babiše, ten věcem rozumí a třeba by byl rád. Tak jakpak se rozhodnete?
Chcete schovat také cibulku?
S pozdravem
P. V.
———- Původní zpráva ———-
Od: P. V.
Datum: 27. 4. 2013
Předmět: Utopenci kostelecké uzeniny.
Dobrý den, pane řediteli,
dnes jsem si koupil Vaše utopence od Tvůrce chuťových zážitků. Chci Vám pravdivě napsat můj pocit z nich: utopenci jsou nechutné a je to pro mne velmi negativní chuťový zážitek. Skutečně upřímně lituji, že jsem za ně vydal své peníze, i když byly v Albertu v akci. Ty párečky z nich jsou „jak vítr“ – prostě jsou celkově, zejména chuťově úplně ošizené, prázdné, divné, nedobré. Párečky asi s přemáháním dojím, když jsem si výrobek koupil, protože nejsem normálně zvyklý vyhazovat to, na co jsem si musel poctivě a namáhavě vydělat. Cibuli s tzv. nálevem prostě jíst nemohu a vyhodím ji (i když normálně mám cibuli velmi rád). Některé pocity z Vašeho výrobku se nedají popsat, musí se zažít. Celkově mám z Vašeho produktu dojem, že kdybych se takovým výrobkem pravidelně stravoval, asi bych brzo zemřel. Už si ale určitě Vaše utopence nikdy nekoupím. Raději si udělám utopence z normálních špekáčků, třeba od firmy Novák maso uzeniny, které na dnešní celkově zhoršené poměry ještě „jdou“. Na jejich naložení asi využiji sklenici od Vašeho výrobku, kterou společně s víčkem považuji za to jediné kvalitní z něj.
S pozdravem
P. V. (pozn.: bylo psáno neanonymně, zde se neuvedením tak trochu bráním různým úchylům či mafiánům, kteří by mi třeba chtěli ztrpčovat život)
Váš spotřebitel
Moje korespondence s Kosteleckými uzeninami 1.
(Pavel, 2. 6. 2013 9:31)
Tuto korespondenci jsem v dané věci vedl (řazena zpětně):
…
Utopenci.
6. 5. 2013, 16:19:03
Komu: sekretariat@ku.cz
gOdeslané
Dobrý večer pane generální,
jsem rád, že jsem mohl poznat názor odborníka a věřím, že je vaše receptura určitě plně podřízena přání vašich zákazníků. Věřte mi, že se o takové zákazníky opravdovsky zajímám a je to pro mne udivujícím způsobem vzrušující zjištění, že se v hojném počtu najdou takoví gurmáni, které svou krmí vynikajícím způsobem uspokojíte. Rád bych je tak nějak poznal. Představuji si, jak asi takové zákaznické osobnosti žijí plným životem, jak jim chutná nejvíce vaše cibule a ihned poté vyhláškové špekáčky! Jak asi dávají přednost Vaší stravě třeba před domácí zabíjačkou a tak podobně, jak jsou přitom šťastní a plni zdravého vděku! Musí to být pro Vás naplňující, ba přímo vzrušující pocit vymýšlet pro takové zákazníky stále více rafinovanější receptury a hledat, jak by si přitom intenzivněji užili ještě více gastronomické plnosti! Takový krásný, ba přímo euro název: vyhláškové špekáčky! Úchvatné a fascinující! Ty asi od Vás berou hlavně nějací úředníci, či co, ne? Možná by nebylo špatné prorazit s nimi třeba až v Bruselu či ve Štrasburku! Navrhuji ještě vyvinout ohláškové špekáčky, ty by se mohly podávat třeba v kostelích jako takové drobné, nikoho snad nepohoršující občerstvení, které připraví věřící na cestu ku věčné blaženosti. Měli byste podchyceno rovněž duchovenstvo, snad přímou cestu k spotřebitelům do Vatikánu a náklonnost kléru jako takové movité klientely při současných církevních restitucích určitě není k zahození. Nějak to chytře navléknout! Co takhle slogan: faráři jez kostelecké ohláškové utopence, bys neslyšel hlas boží jen tence?
Pane generální, přeji Vám dobrou chuť při vašich ochutnávkách s utopenci. Řádně je vychutnejte – jako ten váš párkojedlík z ochranné známky. Ještě vám doporučuji ochutnat třeba asi konkurenční výrobky firmy Hamé, mají skutečně pod čepicú, věřím, že Vám a vašim zákazníkům budou též chutnat!
Váš zákazník P. V.
Hanus Jan KOSTELECKE UZENINY
Re: Utopenci kostelecké uzeniny.
4. 5. 2013, 13:54:32
Komu: xxx
gDoručené
Dobry den, pane V.,
diky za nabidku, nicmene Utopence, stejne jako vsechny ostatni nase vyrobky, chutnam pravidelne kazde pondeli. Pred nekolika mesici jsme menili u Utopencu recepturu a puvodni burtiky vymenili za vyhlaskove spekacky. Na nekterych obchodech je mozne jeste stale koupit puvodni recepturu, ale vetsinou by jiz mel byt k dostani novy vyrobek. Je pravda, ze i v novych Utopencich je pomerne dost cibule, ale to je dano pozadavky nasich zakazniku, kteri tento vyrobek opakovane a intenzivne kupuji. V ramci portfolia vyrobku ve skle a v plechu se jedna o zdaleka nejprodavanejsi polozku.
Diky za Vas impuls i pozvanku i za to, ze Vam nejsou veci lhostejne
hezky vikend
Jan Hanus
Moje korespondence s Kosteleckými uzeninami 2.
(Pavel, 2. 6. 2013 9:32)