Nepřátelé krásy
Nepřátelé krásy
Problémy s postavou, alergie, vrásky a vyrážky. Co se to s námi děje? Bezradně stojíme na váze a před zrcadlem. Možná si nechceme přiznat pravdu. Pravým jménem se to nazývá "požitkářství".
Jíme a pijeme nesprávně a při denní spotřebě si sotva uvědomujeme, že to způsobuje nežádoucí stav. V čem je třeba hledat viníka:
Víno
Říká se, že ve víně je pravda. Jedno nám však etiketa na láhvích
neprozrazuje: Je v něm příliš síry. Pouze jediná láhev červeného vína
obsahuje přibližně 200 miligramů síry, suchý bílý hroznový výběr
dokonce 400 miligramů. Síra ničí vitamin B, který je důležitý pro
nervový systém.
Tip: V suchém víně je méně síry.
Káva
Kdo pije příliš kávy, je vystaven většímu riziku vzniku celulitidy.
Základem toho, co nás při jejím pití mimořádně povzbuzuje, je kofein.
Drasticky rozšiřuje cévy. Kofein překyseluje organismus, což není dobré
pro látkovou výměnu. Cizorodé látky zůstávají uvězněné v tkáních a
zvětšují tukové buňky. Potom hrozí celulitida.
Tip:
Dva až tři šálky denně neuškodí. Kdo však denně potřebuje víc tohoto
"životabudiče", měl by přejít na zelený čaj, ten má téměř stejné
vlastnosti. Ideální je i čerstvá voda. Zahání žízeň a neutralizuje
"překyselení" organismu.
Čokoláda
Představuje sladké pokušení s trpkým koncem. V tomto potěšiteli duše je
ukryt pravý čert -až 60 procent cukru a 35 procent tuku. Je jasné, že
to může zruinovat postavu. Lékaři objevili i další riziko: Příliš cukru
"vraždí" vitaminy a minerály, odčerpává je z kostí, chrupavek a z
důležitých orgánů. Tuky a kakaový prášek v čokoládě mohou velmi narušit
trávení, což se projeví na pleti vyrážkami a uhry.
Ocet
K závislosti na octu se ještě nikdo nepřiznal. Můžeme tedy zcela
pokojně říci, že ocet ničí v našem trávicím systému citlivé enzymy,
které nutně potřebujeme na rozklad potravin ve střevech. Bez nich by
jídlo zůstávalo ve střevech, což je pro náš organismus škodlivé. Odpady
ztvrdnou a nemohou se dostatečně rychle dostat ven. Následkem může být
celulitida.
Tip:
Ocet je třeba používat, jako každé jiné koření, velmi opatrně. Kupovat
jen kvalitní, nejlépe ovocný. Místo octu přidávat do jídla citronovou
šťávu,
Sůl
Ochabuje tkáně. Spotřeba soli obecně vzrůstá, přičemž by stačila úplně
jedna třetina, aby se zásoby tekutin v těle lépe regulovaly. Když je
soli příliš, má to nepříjemné následky. Váže víc tekutin v tkáních, než
je potřebné, což se většinou projeví tam, kde se ve větší míře usazují
tukové buňky, a to na problémových částech -v pase, stehnech, břichu a
sedací části.
Tip:
Ochutnejte jídlo dřív, než sáhnete po soli. Raději kořeňte aromatickými
nebo speciálními bylinkami, jako je zelená petržel a celer, bylinkovou
solí, která neobsahuje žádný sodík vážící vodu. Zákeřné jsou skryté
soli, například v šunce nebo špeku, uzeninách, konzervách a hotových
jídlech.
Uzeniny
Při konzumování párků zpravidla nemyslíme na to, že obsahují přibližně 25 procent tuku, salámy až padesát procent. Klobása
je tichým pomocníkem při přibírání na hmotnosti. Skrývá v sobě takzvané "zlé" tuky, obyčejně živočišného původu, které
se látkovou Výměnou nezpracovávají. Usazují se v tkáních a blokují
odsun jedovatých látek. Jsou opravdovými tvůrci oblin a tukových
polštářků na nepravém místě.
Tip: Kupujte pouze libové druhy uzenin a dávejte přednost výrobků z drůbeže.
Cigarety
Když chcete bezpodmínečně vypadat starší, než ve skutečnosti jste,
potom kuřte. Pleť silné kuřačky je oproti nekuřačce vrásčitější.
Nikotin je zabijákem životně důležitého vitaminu C. Ničí buňky, brzdí
tvorbu kolagenu, který se stará o elastičnost tkání.
Tip: Stop nikotinu. Pokud se ho nedokážete zřeknout, potom užívejte denně vitamin C.