Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klíče k řešení krize má vláda

10. 2. 2009

Klíče k řešení krize má vláda

OSTRAVA - Ekonomická diplomacie, při níž ČR prosadí své zájmy v zahraničí, a tím podpoří české výrobce, je podle předsedy ÚV KSČM Vojtěcha Filipa jedním z řešení současné ekonomické krize.

Uvedl to na včerejším setkání s více než 600 občany Ostravy v Domě kultury města Ostravy. Setkání se účastnili též místopředsedové ÚV KSČM Leo Luzar a Čeněk Milota, kandidáti KSČM pro volby do Evropského parlamentu - dosavadní europoslankyně Věra Flasarová a poslankyně Kateřina Konečná, dále pak poslanci Miroslav Opálka a Milada Halíková, předseda Moravskoslezské krajské rady KSČM Karel Kuboš a předseda klubu KSČM v moravskoslezském zastupitelstvu Josef Babka.

Na tiskové konferenci pak Filip uvedl, že například existuje možnost, aby kopřivnická automobilka Tatra postavila montážní závod v Kazachstánu. Tamní atypické přírodní podmínky vyhovují právě Tatře, řekl s tím, že s vlastníky firmy před nedávnem jednal a uzavření příslušné smlouvy je na ministerstvech zahraničí, průmyslu a obchodu.

Problematiky ekonomické krize se týkalo i jeho setkání s hejtmanem MSK Jaroslavem Palasem (ČSSD). Hovořili jsme mj. o otázce podílu veřejných financí na obnovení stability zaměstnanosti a z toho vyplývajících potřeb investic, upřesnil Filip.

V souvislosti s nadcházejícím hlasováním Poslanecké sněmovny o poplatcích hrazených za zdravotní péči potvrdil, že KSČM trvá na systému, kdy občan platí zdravotním pojišťovnám. Ten systém nelze narušovat tím, že občan platí dvakrát - jednou zdravotní pojišťovně a podruhé poskytovateli zdravotní péče, případně lékárnám, řekl předseda ÚV KSČM.

Při jednání s moravskoslezským hejtmanem bylo hovořeno i o působení zdejších krajských zastupitelů zvolených za KSČM. Došli jsme ke shodě, že naši krajští zastupitelé, členové rady i náměstci hejtmana odpovědně vykonávají své funkce a že KSČM opět obstála ve výběru kandidátů, kteří jsou schopni se angažovat ve prospěch kraje, konstatoval Filip, který se setkal i se zástupci sdružení Byty OKD. To stojí za zájmy nájemníků zhruba 44 000 bývalých hornických bytů OKD (Ostravsko-karvinské doly), kterým je současný majitel - firma RPG Estate - odmítá prodat. Podle Filipa je evidentní, že hlavní problém nastal ve způsobu privatizace těchto bytů, kdy zcela nesystémově do privatizace průmyslového komplexu vstoupil i bytový fond. Je to v podstatě jedna z mála výjimek, kdy vláda takto rozhodla. Zastávám stanovisko, že klíč k řešení tedy mají vláda a ministerstvo financí, poznamenal Filip.

10. února 2009, (ca)