Jdi na obsah Jdi na menu
 


Braný: Vládní balíček úsporných opatření pro KSČM nepřijatelný

22. 9. 2009

Stanovisko Petra Braného, člena Rozpočtového výboru PS PČR a účastníka jednání u ministra financí Eduarda Janoty, k vládnímu balíčku úsporných opatření.

 



Vládní balíček úsporných opatření pro státní rozpočet na rok 2010 je pro KSČM nepřijatelný.  Svou podstatou nejvíce zasahuje nízkopříjmové vrstvy obyvatel, především mladé rodiny a důchodce. V daňové oblasti není jeho dočasnost omezena. Většina vládních škrtů je zaměřena do sociální oblasti a v žádném případě nemá charakter péče o rodinu a dítě. Neúměrně zasahuje do výše spotřebního koše, především u seniorů. Ve svém důsledku jsou přijatá opatření nesystémová a vytvářejí jen další pocit nejistoty pro všechny občany, včetně podnikatelů.

 

Tragikomicky působí, že nyní budeme rušit balíček sociálních opatření, včetně šrotovného, který jsme přijali před třemi týdny. To jen dokládá nesystémovost těchto opatření.

 

KSČM navrhla využít zisku ČEZu a České národní banky pro pokrytí 60miliardového schodku, a tím vytvořit prostor pro řešení politickou reprezentací po nových volbách.

 

KSČM vládní balíček úsporných opatření jako celek v žádném případě nepodpoří.

 

 

autor: Petr Braný, člen Rozpočtového výboru PS PČR