Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čechy nejvíce pálí zdražování a nezaměstnanost

24. 2. 2015
FOTO - Haló noviny

 

 

Nejpalčivějším osobním problémem jsou pro Čechy rostoucí ceny a inflace. Jako jeden ze dvou hlavních problémů je uvedlo 42 procent Čechů. Na druhém místě je finanční situace domácností, jako problematickou ji uvedla pětina české veřejnosti.

Vyplývá to z průzkumu Eurobarometru, který zadává Evropská komise.

Jako velmi závažný vnímají Češi i problém přistěhovalectví. K imigraci mají Češi velmi negativní postoj, ať jde o imigraci z členských států EU nebo ze států mimo EU.

Za hlavní problém České republiky pak respondenti označili nezaměstnanost. Jako jeden ze dvou hlavních problémů ji jmenovalo 40 procent dotazovaných. Následují státní dluh s 27 procenty, rostoucí ceny s 24 procenty a kriminalita s 20 procenty. Hlavním problémem Evropské unie jsou podle Čechů ekonomická situace, přistěhovalectví a terorismus.

Z výsledků průzkumu dále vyplývá, že EU pro většinu české populace znamená svobodu cestování, studia nebo pracovního uplatnění (48 procent), mír (29 procent), demokracii (27 procent) a silnější slovo ve světě (26 procent). Z negativních aspektů si Češi s EU nejčastěji spojují byrokracii, zvýšení kriminality a plýtvání penězi.

Zvýšil se počet Čechů i obyvatel dalších zemí EU, kteří unii důvěřují, stále ale převažuje nedůvěra. Jako instituci EU důvěřuje 43 procent dotazovaných, nedůvěřuje 48 procent, devět procent respondentů se k otázce nedokázalo vyjádřit.

»Růst důvěry v EU i v národní parlamenty a vlády, který naznačily výsledky nejnovějšího eurobarometru, považuji za příznivou zprávu. Jistým překvapením je negativní vnímání migrace z členských států EU, přestože sami Češi si právě možnosti svobodně cestovat a pracovat jinde v EU velmi cení,« uvedl k průzkumu vedoucí zastoupení EU v České republice Jan Michal.