Jdi na obsah Jdi na menu
 


Češi bohatnou méně než Slováci a Poláci

FOTO - toogezer.com

 

 

Finanční jmění českých domácností rostlo v předchozích pěti letech v průměru o šest procent ročně a loni dosáhlo 194 miliard dolarů (zhruba pět bilionů korun). Češi tak bohatli pomaleji než jejich sousedé. Vyplývá to ze studie Global Wealth Report společnosti The Boston Consulting Group (BCG) zahrnující 63 zemí.

Růst finančního jmění domácností v ČR je pomalejší než v Polsku a na Slovensku. V těchto zemích to bylo průměrně o osm procent ročně, stejně jako v celosvětovém měřítku. »Hlavní důvod pomalejšího růstu aktiv českých domácností vidíme v nižších tempech růstu českého HDP a také relativně nižším podílu jmění českých domácností v akciích. Češi dávají přednost ukládání peněz v bankách, kterým důvěřují,« uvedl manažer pražské kanceláře BCG Vít Pumprla.

Jmění je podle studie v ČR rozloženo rovnoměrněji mezi lidmi než v dalších zemích. Pět procent nejbohatších Čechů vlastní 45 procent celkového finančního bohatství, v Polsku je to 48 procent, na Slovensku 49 procent, v Německu 52 procent a v USA 77 procent.

Jmění v hodnotě nad 100 000 dolarů má 200 000 českých domácností, tedy asi pět procent. V západní Evropě je to 61 procent domácností a v USA 54 procent. Za dolarové milionáře se může podle BCG prohlásit zhruba 10 000 českých domácností (0,2 procenta ze všech).

Do roku 2018 studie počítá v středoevropském regionu s růstem jmění o čtyři procenta ročně, celosvětově o pět procent ročně. Bohatství českých domácností by tak mělo stoupnout na 227 miliard dolarů.

Mezi soukromá finanční aktiva, s nimiž studie pracuje, patří hotovost, vklady u bank, podílové fondy, akcie a dluhopisy, životní a penzijní pojištění.

Celosvětové jmění domácností je podle studie 160 bilionů dolarů.