Jdi na obsah Jdi na menu
 


Schillerová chce snížit státní dotace neziskovým organizacím. Co na to KSČM?

 

 
 

Otázka PL: ČT 24 informovala, že ministryně financí Alena Schillerová by chtěla snížit státní dotace neziskovým organizacím o 3 mld. Kč oproti 13,6 mld. Kč, které dostaly neziskovky vloni. O peníze ale nemají přijít neziskovky pomáhající handicapovaným, starším či sociálně slabým lidem a neziskovky podporující sport. Co si o tom myslíte?

Leo Luzar, místopředseda Poslaneckého klubu KSČM: Tento ambiciózní plán paní ministryně podpořím, až uvidím, že opravdu neobere sportovce, sociálně slabé a potřebné. Protože, jestli se jim nechce nic vzít a ušetří 3 mld., znamená to zastavit zahraniční rozvojovou pomoc, a to jsem zvědav na ten řev speciálních přidělenců v ambasádě USA a Velké Británie. Protože tato zahraniční pomoc je hodně zneužívána k dosazení geopolitických cílů. A protože hybridní válku nevedou jen protivníci, ale i my, západní spojenci v čele s USA, jsme v ní mistři, a to stojí hromadu peněz, které se nemohou jen tak přiznat v rozpočtu, protože by někdo mohl chtít vidět účty. Už se těším na vládní návrh, jen se bojím, aby to nebyl zase jenom politický marketing jako s odškodněním ekonomických zločinů vzniklých po roce 1989, který předvedl pan Babiš v kauze H-systém.

Zdeněk Ondráček, poslanec KSČM: Souhlasím. Myslím, že podrobnou analýzou činnosti tzv. neziskovek, a to takzvaných píši zcela záměrně, by se ve státním rozpočtu dalo ušetřit i více. Doufám, že toto je jen první krok. Každá neziskovka by také měla být absolutně transparentní, aby bylo každému zřejmé, odkud získávají peníze pro svoji, u některých i takřka protistátní nebo nejméně protinárodní, činnost. Prostě není neziskovka jako neziskovka! Práce některých je třeba si vážit, jiné odsoudit. Znovu tedy říkám, že souhlasím s paní ministryni financí. 

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM