Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zdravotnictví vydalo miliony za neexistující systém

ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv

 

 

Ministerstvo zdravotnictví zaplatilo přes tři miliony korun za projekt, který zrušilo dřív, než začal vůbec fungovat. Při prověrce hospodaření ministerstva v letech 2010 až 2013 to zjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Kontroloři našli také chyby v účetnictví.

Ministerstvo zdravotnictví podle zjištění NKÚ zaplatilo 3,2 milionu korun za přípravu a ukončení IT systému pro řízení kvality a nákladovosti ve zdravotnictví, na němž se ani nezačalo pracovat. Na vytvoření systému ministerstvo uzavřelo tři smlouvy v červnu 2010, po roce a půl projekt zastavilo. Dodavateli sice nic nevyplatilo, za projektové řízení ale vydalo přes dva miliony a další více než milion dalo advokátní kanceláři za právní analýzu a rozvázání smlouvy s dodavatelem.

Podle současného ministra Svatopluka Němečka (ČSSD) ministerstvo částku vydalo, aby zastavilo zděděný projekt za téměř tři čtvrtě miliardy korun, který vyhodnotilo jako nepotřebný. »Podobnou nekoncepčnost, kdy projekt byl napřed objednán a potom zastaven, už nedopustím. Co se týká dalších kritizovaných bodů, jde vždy o kroky minulých vedení resortu, ale nechám na svém úřadu prověřit, zda zpráva neukazuje na chyby, které by se mohly opakovat,« řekl ministr. Upřesnil, že o zadání projektu rozhodla tehdejší ministryně Dana Jurásková (ODS), následující ministr Leoš Heger (TOP 09) ho vyhodnotil jako nadbytečný. Práce na projektu zastavilo ministerstvo 28. února 2012, protože nenaplňoval strategické záměry ministerstva.

Podle Stanislava Mackovíka (KSČM), člena sněmovního výboru pro zdravotnictví, se zjištěním NKÚ nelze divit. »Běžně to u nás funguje tak, že úřady, včetně krajů a obcí, si na práci, kterou by mohli vykonávat jejich zaměstnanci, najímají externí firmy. V tomhle šlendriánu, kde vládne kleptokracie, to je úplně normální a bohužel zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se tato praxe v budoucnu neměla opakovat,« řekl našemu listu.

Pokud vás dále zajímá, co dalšího kontroloři NKÚ zjistili, čtěte úterní tištěné Haló noviny.