Jdi na obsah Jdi na menu
 


Frýdek-Místek: ANO a ČSSD se rozvádějí

15. 1. 2015
Frýdek-Místek. ILUSTRAČNÍ FOTO – en.wikipedia.org

 

 

Koalice ANO a ČSSD, která od listopadu vedla Frýdek-Místek, se rozpadla. Koaliční smlouvu vypověděla ČSSD, která dospěla k závěru, že hnutí ANO nejde o blaho občanů, ale jen některých jeho členů. Podle zástupců hnutí ANO naopak jejich koaliční partner od počátku zneužíval jejich důvěry a nedostatku zkušeností. Zástupci ČSSD a ANO to uvádějí v prohlášeních, která ve středu přečetli na tiskových konferencích.

Sociální demokraté uvedli, že neustále ustupovali požadavkům ANO. Posledním impulsem, který je vedl k vypovězení smlouvy, bylo podle sociálních demokratů jednání jednoho radního za ANO, který pozměnil smlouvu a následně se ji pokusil vyměnit za originální dokument.

Podle náměstka primátora Michala Pobuckého (ČSSD) se v úterý večer na vypovězení smlouvy shodlo všech dvanáct zastupitelů ČSSD. Včera ráno to oznámili členům ANO. »Dnes jsme se dostali do stavu po volbách. To znamená, že nyní začnou vyjednávat, předpokládám, všichni se všemi. Může se stát, a s tou variantou i my počítáme, že nakonec zde vůbec nebudeme v koalici a budeme v opozičních lavicích,« řekl Pobucký. Sociální demokraté jsou podle něj připraveni vyjednávat s kýmkoliv, včetně hnutí ANO, pokud nebude dělat kroky, které ČSSD kritizuje.

»Dohromady nic moc nevíme, rozkmotřili se sociální demokraté a ANO. Zbývající část zastupitelstva, která je v opozici, stojí bokem. Počítám, že se něco bližšího dozvíme v první polovině února,« řekl včera Haló novinám předseda klubu frýdecko-místeckých zastupitelů za KSČM Ivan Vrba. »Nová koalice bude buď ANO, Naše město a KDU-ČSL, měla by 25 hlasů ze 43. Nebo to bude ČSSD, Naše město a KDU-ČSL, což by bylo 22 hlasů, to je většina a už nikoho jiného nebudou potřebovat.«

 

Názory frýdecko-místeckeho primátora Radima Vrbaty (ANO) čtěte ve čtvrtečních tištěných Haló novinách.