Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obtížné hledání práce pro venkov

4. 3. 2014

ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv Haló novin

 

 

Zaměstnanost na venkově by mohla zlepšit budování protipovodňových opatření. Především v horských a podhorských oblastech by mohla nová pracovní místa vzniknout díky Lesům České republiky (LČR). Po pondělním jednání s odbory to řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

»Protipovodňová opatření jsou oblastí, kde je největší multiplikační efekt této veřejné investice a navíc je v zájmu náš všech, abychom v těchto opatřeních pokračovali,« podotkl Jurečka. Ministr již dříve uvedl, že v řadě regionů se zatím proti vzniku ničivých povodní příliš neudělalo.

Na aktivní politice zaměstnanosti by se podle Jurečky mohly podílet také LČR, které spravují zhruba polovinu všech lesů v zemi. »Státní podnik by mohl efektivně tvořit pracovní místa zejména v horských a podhorských oblastech,« tvrdí ministr.

»Pokud jde o Lesy ČR, vidí to někteří lidé příliš ambiciózně. Až tolik pracovních míst tam nebude,« řekl Haló novinám poslanec Josef Šenfeld (KSČM). »Cestu je třeba hledat spíše tam, kde můžeme získat vyšší přidanou hodnotu. Já osobně bych preferoval vyšší podporu živočišné výroby, ale ani tam nevznikne tolik míst, kolik si někteří představují. Pomoci může i podpora zelinářství, ovocnářství a pěstování chmele. Je ale potřebí hledat ještě další cesty k zaměstnanosti na vesnicích, i třeba při jiných aktivitách v souvislosti s přírodou.«

Jak by se měl stát podle předsedy zemědělských odborů Bohumíra Dufka chovat k zemědělství? Čtěte v úterních tištěných Haló novinách.