Jdi na obsah Jdi na menu
 


Asociace: Nemocnice za současných podmínek bonusy potřebují

 

ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv

 

 

Nemocnice se za současných podmínek financování neobjedou bez bonusů, tedy slev, které zpětně dostanou při nákupu léků, zdravotnického materiálu či přístrojů. Bonusy jsou vedeny v účetnictví a nemocnice z nich dorovnají péči, kterou pojišťovny platí nedostatečně. Novinářům to dnes řekli zástupci Asociace nemocnic v reakci na zprávy v médiích, že bonusy ne vždy využívají nemocnice k léčbě pacientů. Média psala i o možném úniku prostředků a korupci.

»Bonusy jsou jen střípkem v problematice financování. Bohužel není dobrý systém výpočtu úhrad, a dokud nebude napraven, tak nemocnice budou nuceny si ztrátové činnosti vyrovnávat, třeba i bonusy. Ty tvoří pár procent z příjmů nemocnic, přesto jsou pro ně cenné,« řekla šéfka Asociace nemocnic a ředitelka plzeňské fakultní nemocnice Jaroslava Kunová.

Úhrady nemocnicím v systému DRG, tedy platby za diagnózu, propočítává z dat deseti nemocnic národní referenční centrum, což je soukromá iniciativa pojišťoven a nemocnic. Podle asociace by tento propočet měla dělat instituce řízená ministerstvem zdravotnictví, měla by definovat přesně náklady zdravotní péče se všemi souvislostmi, včetně materiálu. Ceny péče i materiálu by byly standardizovány, nyní se liší podle toho, co vykážou nemocnice a co je ochotna která pojišťovna zaplatit. Požadavek nemocnic odpovídá plánům ministra Svatopluka Němečka (ČSSD).

Bonusy jsou podle asociace standardním nástrojem ve veřejné i privátní sféře, jsou běžné v celé EU. Jakou slevu nemocnice získá, záleží na manažerských schopnostech, délce splatnosti faktur, včasném placení, množství odebraného zboží či pravidelnosti odběru. Ředitelé nemocnic odmítli, že čerpání bonusů je počátkem korupce a nemravné je získávat.

Bonusy jako běžný nástroj obchodní politiky vidí i ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek. »Tam, kde je to průhledné, kde jsou bonusy součástí účetnictví, kde jsou dohledatelné, tam prostě jde o příjem nemocnic a jejich management bych si nedovolil kvůli tomu kritizovat,« řekl serveru tribune.cz Kabátek.

Kunová doplnila, že nemocnice nakupují na základě výběrových řízení, zveřejňují je na svých webech, kde jsou dostupné i dodavatelské smlouvy. Výběrová řízení se vyhlašují většinou na více než jeden rok, cena se tedy odvíjí od předpokládaného objemu dodávky.

Nemocnice určí smluvní počty podle předpokládaného počtu pacientů. Pokud je pacientů víc, dodavatel poskytne bonus, což zboží zpětně zlevní. Další možností je jednorázový nákup, sleva je větší, když nemocnice zaplatí do 30, případně 60 dní. Cenu snižuje i konkurence, když se objeví na trhu levnější produkt, smluvní firma také zlevní, tedy v bonusu rozdíl vrátí.

»Všechny tyto příjmy jsou řádně zaúčtovány a zajistí nemocnici příjem, který kompenzuje nedostatečné úhrady od pojišťoven, takže nemusí odmítat pacienty,« shrnula Kunová. Dodala, že příjem z bonusů, ale například i z regulačních poplatků od pacientů, slouží také ke kompenzaci zvýšeného DPH.