Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klokánky volají o pomoc

14. 3. 2014

Marie Vodičková (FOD), Kateřina Šlesingerová a Adam Křístek (oba MPSV) na tiskové konferenci k problematice Klokánků. FOTO – Haló noviny/Monika HOŘENÍ

 

 

Jako velmi napjatou zhodnotila předsedkyně Fondu ohrožených dětí (FOD) Marie Vodičková současnou situaci Klokánků, tedy zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, 14 měsíců poté, co vstoupila v platnost novela zákona o sociálně právní ochraně dětí.

Podle autorů měla nová úprava zákona dostat děti z ústavů do rodin, především vlastních, v krajním případě pěstounských. Vzpomeňme, že někdejší ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) zdůrazňoval, že díky nové úpravě zákona již žádné dítě mladší tří let nebude umístěno do ústavní výchovy, neboť bude dostatek pěstounských rodin. Tento předpoklad se však nenaplnil. Ke konci roku 2013 bylo 113 rodin, jež přijaly do své přechodné péče jen 247 dětí.

»Snaha co nejvíce snížit počty dětí v ústavech vede k tomu, že se stane, že sociální pracovníci OSPOD děti neodebírají ani z velmi rizikového prostředí,« uvedla Vodičková a připomněla smutnou statistiku: vloni bylo v ČR utýráno 28 dětí, přičemž podle ní bylo toto číslo ve skutečnosti dvojnásobné, neboť některé případy byly odloženy pro nedostatek důkazů. Stejně hrůzná je statistika počtu dokonaných sebevražd dětí – ročně kolem 45 případů, z toho pět až deset u dětí mladších 14 let. »Jsme první v Evropě v počtu dětských sebevražd, a proto již před deseti lety navrhl FOD nový systém vyhledávání dětí ohrožených možným týráním - a to prostřednictvím evidence výkonů zdravotních pojišťoven,« zopakovala návrh, na kterém prý byla nalezena se zdravotními pojišťovnami shoda. Znamenalo by to vyhledávat z přehledu lékařských výkonů, že u dítěte není něco v pořádku (např. opakované úrazy nebo absence preventivních prohlídek).

Zařízení rodinného charakteru

Předsedkyně FOD upozornila, že Klokánky bojují od účinnosti novely o přežití. Státní příspěvek se podle jejích slov snížil, a to zejména kvůli krácení za dvou či vícedenní nepřítomnost dětí v Klokánku, kdy jsou ve škole v přírodě, na prázdninách či na návštěvě u rodiny. »Dítě například odejde v sobotu v 15 hodin k rodičům, vrátí se následující den v 15 hodin, a my jsme zkráceni o dvoudenní příspěvek. Přitom Klokánek musí i za tyto dny zaplatit energie, zaměstnance apod.,« konkretizovala. Toto krácení v součtu značí od účinnosti novely propad 14 milionů Kč, doplnila předsedkyně FOD. Zástupkyně MPSV z oddělení ochrany práv dětí Kateřina Šlesingerová připustila, že je úřad »otevřen zhodnotit«, jak toto funguje v praxi.

Závažným problémem je dle FOD ta část novely, podle níž může být v jednom zařízení typu Klokánek nejvýše 28 dětí. FOD má mezi Klokánky šest takových, které kvótu převyšují. Termín pro pobyt této více než stovky »přespočetných« dětí je jen do konce května. »Takže na MDD budeme tyto děti stěhovat z našich bytů, jež mají rodinný charakter – vždyť jeden až dva dospělí pečují o čtyři děti vždy v uzavřeném bytě - do ústavního zařízení, kde je dětí více,« poukázala na paradox Vodičková.

Zaměstnancům se zpožďují mzdy

Vedle ohrožení péče o děti, jež vyžadují okamžitou pomoc, jsou podle slov předsedkyně Fondu finančně ohroženi i zaměstnanci. Opožďují se totiž jejich mzdy, desítky jich odcházejí na úřady práce.

Podle poslankyně KSČM Marty Semelové je třeba podporovat vše, co napomůže dětem, ať už jsou to Klokánky, dětské domovy či kojenecké ústavy, s tím, že současně musí být prováděna i řádná kontrola těchto zařízení. Poslankyně vyjádřila výhrady k nekritické podpoře pěstounské péče, pokud hrozí »vandrování« dětí z rodiny do rodiny. »Za každým případem musíme především vidět dítě,« řekla Haló novinám.