Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda je zoufalá, i arogantní

Strakova akademie, sídlo vlády ČR. ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv Haló novin

 

 

Používat zkrácené řízení na projednání daňových zákonů je akt zoufalství a arogance vládní koalice vůči sněmovně. Tento názor prezentoval místopředseda ÚV KSČM Jiří Dolejš na tiskové konferenci.

Pravicová opozice takové projednávání v úterý v dolní komoře vetovala, čímž vyšla vstříc i názoru KSČM. Nebudou-li v ČR stabilní daně, narušuje to podle Dolejše jak podnikatelské prostředí, tak to otevírá pole pro lobbisticky motivované daňové kutilství. »Bohužel nedostatek jasné daňové vize vlády, spory uvnitř koalice, snaha řešit na poslední chvíli některé daňové otázky drobečkovou politikou tak, jak je dohodne exekutiva, i nechuť se dostatečně otevřít pro širší politickou diskusi, poznamenává dosavadní práci vlády v daňové oblasti,« zdůraznil.

Komunisté ústy Dolejše vyzvali exekutivu a členy vlády, aby věnovali pozornost širší debatě včetně námětů opozice. »Opakovaně jsme říkali, že bychom mnohdy zvolili jiné řešení. Chápu, že např. masivnější progrese či zavedení sektorové daně naráží na politické mantinely. Ale způsob, jak se některé věci řeší, je přece otevřený. Pokud dnes vláda mluví o třech sazbách DPH a správci daně upozorňují, že je to komplikované, tak proč to neřešit snížením snížené sazby, a dohodnout se na šíři komodit, které jsou do ní přiřazeny. To je logický krok,« řekl Dolejš novinářům.

Na letošek vláda přijala daňové mlčení, v roce 2015 chce předvést, jak umí efektivněji vybírat daně a teprve od roku 2016 mají přijít podstatnější daňové změny. »Na současné schůzi sněmovny už máme první návrhy daňových zákonů, ale zatím není vůle na dostatečně kvalitní a doširoka rozevřenou debatu,« posteskl si Dolejš. Nelíbilo se mu, že mnohé z předkládaných zákonů by měly být přijímány hned v prvním čtení bez možnosti jakýchkoli změn, odůvodňovaných nutností rychlé harmonizace s právem EU. Veto tomu zabránilo. Jinak by tím podle Dolejše sněmovna přišla o možnost vyjadřovat se k daňovým zákonům jako suverén. »V diskusi je třeba vyřešit problémy tak, aby změny měly trvanlivější platnost,« dodal.

Pokud vás ještě zajímá, jak se sněmovna v úterý prvním čtení postavila k vládnímu návrh na zachování tzv. zelené nafty pro zemědělce, čtěte středeční tištěné Haló noviny.