Jdi na obsah Jdi na menu
 


Němeček chválí a slibuje, Marková mu moc nevěří

30. 12. 2015
FOTO - Pixabay
 

 

Zlepšit dostupnost péče pro pacienty mají podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) změny, které zdravotnictví čekají v roce 2016. Podle jeho slov koncem letošního roku se může zdát, že zázraky se dějí a hlavně se od ledna začnou dít…

»Pan ministr Němeček nemá příliš důvodů k radosti. Z minulosti nahromaděné problémy českého zdravotnictví přetrvávají a neřeší se s potřebnou razancí, odvahou a rychlostí. Česká republika dává na zdravotnictví pouze 7 % svého HDP, což je velmi málo. Pacienti sice dostávají srovnatelnou péči s ostatními evropskými zeměmi, ale za cenu podfinancování především zdravotních sester a nemocničních lékařů. Zvlášť regionální nemocnice tak trpí nedostatkem ošetřujícího personálu i malými investicemi na rekonstrukce a na moderní přístrojové vybavení,« reagovala pro Haló noviny stínová ministryně zdravotnictví, místopředsedkyně zdravotního výboru sněmovny Soňa Marková (KSČM).

Nemocnice dostanou příští rok víc peněz od zdravotních pojišťoven, aby neodmítaly pacienty. Kdo nebude spokojen se svou pojišťovnou, má k přestupu dva termíny. Seniorům zaplatí pojišťovny očkování proti pneumokoku. Protonová léčba bude v seznamu hrazených výkonů, dosud si cenu dojednávaly pojišťovny smluvně. VZP ji hradila bez smlouvy za přesně daných podmínek. Všichni zaplatí od ledna víc na zdravotním pojištění. V příštím roce mají zdravotní pojišťovny hospodařit s 258 mld. Kč, výběr pojistného za zaměstnance a podnikatele stoupne meziročně o 7,4 miliardy, odvody státu o 1,8 miliardy korun. Prostředky rozděluje úhradová vyhláška, podle níž pojišťovny platí lékařům a nemocnicím.

 

 

 

Růst platů má omezit odchody lékařů a sester

»Můžeme dnes už říct, protože tím základním zákonem je úhradová vyhláška, která určuje finanční toky, že všechna odvětví dostanou poměrně výrazné navýšení, které se pohybuje kolem tří procent. Znamená to pro pacienty, že by měl být zajištěn dostatečný objem dostupné a kvalitní zdravotní péče,« řekl ministr. Víc peněz dostanou praktičtí lékaři, pokud se budou dostatečně věnovat prevenci, bonus mohou získat za lékařské služby první pomoci. Ministerstvo vytvoří fond, z něhož bude podporovat praxe v odlehlých oblastech, kde hrozí výpadky péče.

»Důležité je i to, že úhradová vyhláška zajistí všem nemocnicím dostatek financí na pětiprocentní navýšení platových tarifů. Je to druhý rok po sobě pětiprocentní navýšení, za dva roky tedy už 10 %,« řekl ministr. Navýšení vidí jako důležitý signál pro zdravotníky, že vláda jejich situaci postupně řeší. Růst platů by měl zbrzdit masové odchody lékařů a sester z nemocnic, jejichž důsledkem je zavírání některých oddělení, a tím omezování péče pro pacienty. Podle odborů a ČLK to však odchodům nezabrání, žádají příští rok nejméně 10 %. Také systém vzdělávání podle nich vyhání lékaře a sestry z nemocnic. Ministr chce lékaře a sestry v ČR udržet kvalitnějším systémem vzdělávání, zákon o vzdělávání lékařů by mohl být účinný ve druhé polovině roku 2016, norma ke vzdělávání sester později.

Peníze na navýšení platů budou kvůli Babišovi chybět

Marková Němečkův optimismus nesdílí. »Šéfovi zdravotnictví, bohužel kvůli odporu ministra financí Andreje Babiše, se nepodařilo zajistit nutný nárůst plateb za státní pojištěnce a tím budou i v roce 2016 chybět peníze na nezbytné navýšení platů zdravotníků. Také tolik potřebné zákony o vzdělávání lékařů a sester nabraly zpoždění, což povede k dalším odchodům zdravotníků. Již nyní hrozí omezení nebo dokonce uzavírání nemocničních oddělení. Ti, kteří zůstávají, jsou přetížení, a to je samozřejmě nebezpečné pro pacienty. Když k tomu přičteme katastrofální neschopnost současné koalice prosadit některé důležité zákony a opatření legislativním procesem včas – např. o ochraně veřejného zdraví, o neziskových nemocnicích, o zamezení reexportu léků, o elektronickém receptu či zabezpečení pohotovostí a většímu důrazu na prevenci – nemá současný ministr zdravotnictví mnoho důvodů k uspokojení se svojí dosavadní činností,« míní Marková.

Ministr sdělil, že v příštím roce budou pokračovat rekonstrukce nemocnic. »Chceme především podpořit státní nemocnice, které byly v minulosti zanedbány, a to i formou strategických investic,« řekl. Vláda schválila do roku 2020 pro sedm nemocnic přes 10 mld. Kč. Dotace by měly dostat nemocnice v Praze a dalších velkých městech, ministr počítá i s finanční podporou krajských nemocnic.

Zásadním úkolem zůstává podle Němečka i pro příští rok prevence rakoviny. Z evropských peněz podpořilo ministerstvo tři screeningy, v nichž se vyhledávají zhoubné nádory tlustého střeva, prsu a čípku. V jejich finanční podpoře bude ministerstvo pokračovat, daří se odhalovat nádory v časném stadiu, kdy je lze zcela vyléčit. Úmrtnost na rakovinu v ČR klesá. Soňu Markovou Němečkovy vize neoslnily. Rok 2016 podle ní nebude téměř jistě pro pacienty a zdravotníky vůbec šťastný a veselý, byť se pan Němeček pochválil.