Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lesy hospodaří rekordně, srazí je ale církevní restituce

 
 

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) v prvním pololetí meziročně zvýšil hrubý zisk o třetinu na dosud nejvyšších 3,911 miliardy korun. Do vyšší tvorby zisku se promítly oproti očekáváním přetrvávající příznivé ceny dřeva na trhu a také úspory podniku.

Informoval o tom mluvčí podniku Zbyněk Boublík. LČR spravují zhruba polovinu lesů v zemi. K pololetnímu růstu zisku podle generálního ředitele Daniela Szóráda přispělo i to, že podnik nepostihla žádná významná přírodní kalamita. »Svůj podíl na dobrém hospodaření má také realizovaný úsporný program některých režijních nákladů, například právních služeb,« uvedl Szórád, který podnik vede od letošního dubna.

I když je pololetní výsledek rekordní, přistupuje podnik podle Boublíka k jeho hodnocení střízlivě. »Jakékoli predikce našeho letošního celkového hospodářského výsledku by byly velmi předčasné,« uvedl Szórád. Již v květnu nicméně řekl, že letošní hrubý zisk podniku by měl klesnout asi o miliardu na necelé čtyři miliardy korun. Snížení zdůvodnil vydáváním majetku v souvislosti s církevními restitucemi. »Je to spojené s tím, že restituce jsou proces, v rámci kterého zaměstnáváme nové lidi. Zároveň děláme veškerou pěstební činnost a zároveň netěžíme dřevo a přicházíme i o tržby z pronájmu,« uvedl tehdy Szórád.

(ici)
ILUSTRAČNÍ FOTO - Haló noviny/Jiří ZIKMUND