Jdi na obsah Jdi na menu
 


Daňová revoluce nebude

19. 3. 2014

Jiří Dolejš: Bohužel, trvá nevůle připravit opravdu razantní opatření, která by zvýšila příjmy veřejných rozpočtů.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ve středu představil své plány: obnova daňových slev na druhé a další dítě a pro pracující důchodce, omezení výdajových paušálů, zrušení jednotné sazby DPH 17,5 procenta a zavedení třetí sazby DPH pro léky a knihy.

Podle stínového ministra financí KSČM Jiřího Dolejše navzdory dlouhému výčtu opatření ministr Babiš jen potvrdil, že opravdu zásadní změny nechystá. »Toto opravdu není žádná daňová revoluce, ani opravdu podstatné změny. Trvá nevůle připravit razantní opatření, která by zvýšila příjmy veřejných rozpočtů. Bohužel,« řekl po tiskové konferenci ministra Dolejš.

 

 

 

V případě třetí sazby DPH uvažovalo ministerstvo o pětiprocentní sazbě. Ovšem jen v případě léků by tak rozpočet přišel o 7,8 mld. korun a v případě knih o půl miliardy. Pracovně tak Babiš zvažuje desetiprocentní sazbu. V případě dětské výživy ministerstvo požádalo koaliční partnery o vyjádření. To podle Dolejše dokazuje, že v této věci není vůbec nic jisté. »Ano, my zavedení třetí sazby DPH vítáme, nicméně je evidentní, že uvnitř vlády dosud neexistuje shoda na tom, jak má být sazba vysoká, ani čeho se má týkat,« upozornil Dolejš.

Od příštího roku by se měl rozšířit institut nespolehlivého plátce DPH, měl by být zřízen centrální registr bankovních účtů a od roku 2016 zavedena elektronická evidence pro účely DPH. Daňovým únikům by prý mohly zamezit on-line registrace tržeb a účtenková loterie. Koncem letošního roku by měla být hotova analýza chorvatského a maďarského modelu, který by úřad chtěl využít. To se Dolejšovi líbí, nicméně i zde vidí háček. »Boj proti daňovým únikům je zatím jedinou oblastí, do které se ministr pustil opravdu s vervou a razantně. Nic proti. Potíž je, že efekt navrhovaných opatření nebude ani dostatečně rychlý, ani tak silný, jak věří ministr. Proto tímto způsobem veřejné finance neozdraví,« varoval Dolejš.

Dolejše zarazilo též ohlášené omezování tzv. výdajových paušálů pro živnostníky. »Určitě bychom byli proti, aby se daňové paušály rušily plošně. Malí podnikatelé a živnostníci výhody, které jim poskytují, potřebují. Mnohé právě paušály dělí od úřadu práce. Je však samozřejmě nutno zamezit tomu, aby tohoto zvýhodnění zneužívali velcí hráči, kteří ho nepotřebují, v tom s ministrem souhlasíme,« řekl Haló novinám Dolejš.

Ministerstvo chce též zrušit v zákonu zřízení Jednoho inkasního místa (JIM). Spolu s tím zruší v zákonu schválené plošné osvobození dividend od daně a nižší limity na daňový odpočet úroků z hypoték a stavebního spoření. Zůstane tak limit 300 000 korun namísto v zákoně schválených 80 000 Kč. Od roku 2016 pak plánuje MF po diskusi s odbornou veřejností zrušit koncept superhrubé mzdy a nahradit sedmiprocentní daň pro vysokopříjmové občany druhou sazbou daně. Dále ministerstvo chce zvýšit zdanění hazardu a zdanit obecně loterie provozované prostřednictvím internetu.