Jdi na obsah Jdi na menu
 


Volíme komunisty. Hanba vládě, křičí mladí.

12. 1. 2012

Jsou mladí, shlukují se na sociálních sítích a shodují se na jednom: Chtějí v příštích volbách volit komunisty. A není jich málo, fanoušků mají stovky, stránek s podobným programem je přitom také několik. Znamená to tedy, že komunisté ovládnou Poslaneckou sněmovnu a vstoupí opět do vlády? Jak z názorů mnohých diskutujícíh vyplývá, "je na čase dát jim šanci."

"Mně osobně je třicet pět let. To znamená, že v roce 1989 mi tedy bylo třináct let. Komunisty jsem nikdy nevolil, ale tentokrát v nejbližších, pravděpodobně až řádných volbách, budu. Už mám toho bordelu, tunelování a rozkrádání v našem státě dost! Komunisti ještě ve vládě od roku 1989 nebyli a je na čase je tam pustit," říká Milan Mráz, zakladatel facebookové stránky "Stydím se za vládu ČR a chci její demisi". Ta má v těchto dnech již více než 1600 fanoušků, funguje od letošního dubna.

A k čemu se fanoušci stránky hlásí? Jejím mottem jsou věty: "Stydím se za tuto vládu ČR a vyzývám ji tímto k demisi a odchodu! Tato vláda ztratila morální kredit nadále nás, občany ČR, zastupovat. Je to nejhorší vláda v novodobé historii ČR. Pokud souhlasíte, šiřte tuto stránku dál. Chce to dostat sem všechny nespokojené s touto vládou, udělat pořádnou masu lidí a pak se domluvit na akci proti vládě v ulicích. Musí nás být ale statisíce, pár stovek je k ničemu a vládě spíše k smíchu, než, aby se bála. Je třeba zorganizovat "Sametovou revoluci 2011!"

K podobným výzvám se hlásí i další stránky s názorově bezmála identickým obsahem, které mají také většinou přes tisíc sympatizantů.  Za zmínku proto stojí třeba skupina spojená pod názvem: "Chci revoluci v ČR aneb UŽ STAČILO" (bezmála 1400 fanoušků).

 Krédo této skupiny však je přece jen o málo radikálnější. Správce stránek, Monika Lavriela, uvádí, že fanoušky se mohou stát ti, jež se nebojí říci jasně svůj názor, stojí si za svými postoji a nelíbí se jim současný stav, jaký v ČR panuje a mají chuť s tím něco dělat.

 Předseda KSČM Vojtěch Filip však iniciativami, které se i mezi mladými organizují, překvapený není.

 Je to důsledek amatérismu a podlosti ve vládnutí v této zemi, říká šéf komunistů

 "Je to odezva nad znechucením z vládnutí, které svým amatérismem a vzájemnou podlostí, předčilo vlády všech posledních 22 let. Protestní hlasy, které zaznívají i od mladých lidí, jsou dobré, určitě si jich vážíme, otázkou je, zda z nich i v čase voleb budou hlasy skutečné. Lidé totiž mají ještě v paměti to, kdy také chtěli protestovat proti systému, který se jim nelíbil, tím, že volili nové strany - a všichni vidíme, jak ten protest dopadl," reagoval pro ParlamentníListy.cz Vojtěch Filip.

 To, že v lidech však důvěra v KSČM narůstá stále intenzívněji, však zaznamenává hlavně v posledních měsících. "Kdybyste viděli mé poslanecké dny v kanceláři v Českých Budějovicích, kolik lidí a s jakými problémy se na nás obrací, je zřejmé, že určitý zlom může nastat. Přesto bych chtěl zdůraznit, že každoročně vstupuje do našich řad 500 až 600 nových členů různých věkových kategorií, takže nejde jen o momentální raketový vzestup sympatií ke KSČM," dodal ještě Filip.

 Popřel, že by facebookové stránky byly iniciativou některých mladých komunistů či KSČM. "Ne, opravdu to jde mimo nás. My sice jako strana na facebooku jsme, máme založený také svůj profil, ale toto je záležitost jednotlivců zcela mimo nás. My máme vlastní oficiální  iniciativu založenou na Spojenectví práce a solidarity, i do ní se zapojují stále víc mladí lidé, o dalších zatím neuvažujeme," shrnul Vojtěch Filip ParlamentnímListům.cz.

Zdroj: Parlamentnilisty.cz, 3.8.2011
Autor: A. Hechtová