Jdi na obsah Jdi na menu
 


»Chcípni, Ameriko!«

23. 2. 2015
ILUSTRAČNÍ FOTO - www.ibtimes.co.uk

»Chcípni, Ameriko!«

 

Odhadem 35 000 lidí se v sobotu sešlo v Moskvě na demonstraci proti loňským událostem na kyjevském náměstí Nezávislosti, které vedly k pádu legálně zvoleného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče a nástupu prozápadní, polofašisticky laděné vlády.

Informovala o tom agentura TASS. Protest v ruské metropoli se koná v době, kdy si Kyjev připomíná změnu režimu a události z Majdanu, jak se náměstí Nezávislosti říká, při kterých zahynula zhruba stovka lidí.

Demonstraci do Moskvy svolala ruská odnož hnutí Antimajdan, které na Ukrajině podporovalo někdejší směřování země. Poslanec ruské Dumy, dolní parlamentní komory, Dmitrij Sablin, který je jedním z představitelů hnutí, řekl, že cílem Antimajdanu je zabránit tomu, aby v Rusku vypukla tzv. barevná revoluce. Takto jsou nazývány uměle vytvořené a Západem financované protivládní protesty části obyvatel, které vedou ke změně režimů. Heslem sobotní moskevské demonstrace je »Nezapomeneme, neodpustíme«.

Mezi účastníky demonstrace na Rudém náměstí byli mj. motorkáři, důchodci, váleční veteráni, studentské organizace a provládní skupiny. Lidé nesli ruské vlajky a transparenty, na kterých byla ukrajinská vláda označena jako fašistická. Podle AP byly na transparentech i nápisy jako »Chcípni, Ameriko!«

Organizátoři podle ČTK dopředu úřadům nahlásili, že očekávají zhruba 10 000 účastníků. Zároveň ale upozornili, že jejich počet by mohl být mnohem vyšší. Podle TASS se v centru Moskvy těsně před začátkem akce sešlo asi 20 000 lidí. Další lidé se k protestu připojili později.

Vznik ruského Antimajdanu byl ohlášen v polovině ledna. Jeho součástí jsou například motorkářský klub Noční vlci, se kterým udržuje kontakt ruský prezident Vladimir Putin, nebo řada poslanců vládní strany Jednotné Rusko. Podporu na sobotní demonstraci vyslovila Antimajdanu zhruba stovka organizací.