Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lidice jako symbol života

11. 6. 2012

Zpravodajství

FOTO - Haló noviny/Monika HOŘENÍ
 


 

 

Lidice jsou poselství. Symbol toho, že náš národ žije a bude žít! Oběť Lidic nebyla zbytečná. Vždyť odkazem zastřelených a umučených 340 lidických mužů, žen a dětí je i současná mírová Evropa.

Nejen to zaznělo z úst představitelů politického a veřejného života na včerejším pietním shromáždění u hrobu lidických mužů v areálu Památníku Lidice. Včera tomu bylo 70 let, co němečtí nacisté uskutečnili jeden ze svých hrůzných plánů - vypálili zcela nevinnou středočeskou ves jako odplatu za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha a jako varování českému národu.

Úctu padlým a umučeným vzdali politici, zástupci velvyslanectví řady států světa, představitelé státních institucí, krajů a měst, občanských sdružení, či obcí, jež si prošly stejným osudem jako Lidice, také zástupci venezuelské obce Lidice, Památníku Terezín, Muzea SNP, Památníku KT Ravensbrück, různých německých spolků a měst, a také jmenovitě dvou politických stran – KSČM a ČSSD.

Jen kladení věnců se protáhlo na 40 minut. Na čestném místě usedly dosud žijící lidické ženy a lidické děti.

Postůjte, lidé…

Jménem omluveného předsedy horní komory parlamentu Milana Štěcha, jenž se měl tryzny zúčastnit, prohovořila senátorka Alena Gajdůšková (oba ČSSD). »Svět se v r. 1942 obrovskou vlnou solidarity postaral, aby jméno Lidic nezmizelo z mapy světa. Naším úkolem je postarat se, aby Lidice nezmizely z naší paměti,« citovala Gajdůšková jeho slova.

Štěch jejím prostřednictvím též připomněl, že v důsledku největšího činu domácího evropského protifašistického odboje – atentátu na Heydricha - byla anulována potupná Mnichovská dohoda.

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) se zamyslela nad otázkou, zdali byla daň, kterou zaplatili Lidičtí za atentát na zastupujícího říšského protektora, přípustná.

 

FOTO - Haló noviny/Monika HOŘENÍ

»Snad nás v odpovědi po smyslu atentátu vede úvaha, co by nastalo, kdyby atentátu nebylo,«

uvedla. »Teror by pod Heydrichovým protektorstvím sílil. A proto i lidické děti, jejich rodiče a prarodiče byli těmi, kteří v důsledku pomohli nacisty porazit,« zdůraznila, a označila dopis německého prezidenta Joachima Gaucka, jenž byl v předvečer 70. výročí vyhlazení obcí Lidice a Ležáky zaslán českému prezidentu, jako »podání ruky«.

 

Ocenění německé hlavě státu vyjádřil i předseda vlády ČR Petr Nečas (ODS), podle něhož vyhlazením Lidic vyjevil nacismus svou zvířecí podstatu, a to dříve, »než civilizovaný svět pro sebe objevil hrůzy vyhlazovacích táborů«.

Řadu řečníků oficiálního aktu uzavřel předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička. Využil přítomnosti ústavních činitelů a požádal o podporu udělení státního vyznamenání in memoriam autorce pozoruhodného sousoší 82 lidických dětí Marii Uchytilové, a přítomného kardinála Duku vyzval k zahájení procesu blahořečení lidického faráře Josefa Štemberky, jenž stál v okamžicích smrti nejblíže lidickým mužům, s nimiž také zahynul. »Postůjte, lidé, a tiše naslouchejte Lidickým…«

U Pomníku dětských obětí války

Letošní kulaté výročí lidické tragédie i přes nepřízeň počasí přivedlo na lidickou pláň na tisíce účastníků. Velmi početné bylo zastoupení levicových žen-členek o. s. Levicové kluby žen (LKŽ). Mohutná byla přítomnost komunistů a jejich příznivců, kteří položili kytice u popravčí zdi Horákova statku a pak se shromáždili u Uchytilové Pomníku dětských obětí válek.

Poté, co zde levicové ženy v bílých halenkách s červenými šálkami položily kytice z bílých květů a některé děti, symbolicky, darovaly lidickým dětem zpodobněným v bronzu drobné hračky, promluvila jménem KSČM středočeská poslankyně a místopředsedkyně ústředního výboru Miloslava Vostrá.

* * *

Připomněla krutý osud lidických obyvatel a také další fašistické masakry, jež se udály během 2. světové války na našem území či jinde v Evropě. »Žádným zločinem se však nacisté nepyšnili jako Lidicemi,« zdůraznila.

Proto je neuvěřitelné, že dnes, 67 let po skončení války, pochodují neonacisté Evropou, ale i našimi městy, varovala poslankyně. Proto - »tak, jak jsme tady, slibme si, že uděláme vše, aby se hrůzy války nikde neopakovaly!« vyzvala.

Důstojnému pietnímu setkání, jež komunisté a levicové ženy pořádají rok co rok od r. 1990, přihlíželi mnozí komunističtí politici – senátor Václav Homolka, poslanci Gabriela Hubáčková, Vojtěch Filip, Stanislav Grospič a Jan Klán, europoslanci Vladimír Remek a Jaromír Kohlíček, předseda Ústřední rozhodčí komise Zdeněk Levý, zastupitelé ad. Byli zde i zástupci KČP a Klubu společenských věd či mladí komunisté. Jen členek LKŽ, jež se sjely ze všech koutů naší republiky, bylo několik set!

Komunisté ve prospěch míru

»To, co bylo založeno po r. 1989 jako nová tradice Lidic, získalo díky LKŽ odezvu ve společnosti,« je přesvědčen předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip. »Přes všechny peripetie je zřejmé, že ti, co přišli vzdát do Lidic úctu padlým mužům, ženám a dětem, podporují jiný vývoj společnosti, než jaký si představují majitelé vojensko-průmyslového komplexu,« řekl pro náš list.

Dále ocenil, že přišli lidé různého přesvědčení. Komunisté však vytvořili větší zástup těch, jež poděkovali Lidickým za jejich oběť a vyjádřili se ve prospěch míru, míní Filip.

Stejné pohnutky měla i námi oslovená Jana Kodetová z Loun jako jedna z účastnic: »Těší mě, kolik příznivců KSČM přišlo. Jsem moc ráda, že LKŽ a KSČM napomohly obnovit zdejší Růžový sad a že nezapomínají.«

I letos pietní shromáždění rozezvučel zpěv dětských pěveckých sborů, které přijely ze všech 14 krajů ČR v rámci projektu Světlo za Lidice. S nimi si zazpívaly i ekvádorská pěvkyně Lidice Róbinsonová a zpěvačka Aneta Langerová.