Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obchod s Čínou potřebujeme

Vojtěch Filip na archivním snímku v OVM. FOTO - ceskatelevize.cz

 

 

Zahraniční politika pravicových vlád byla rozmazaná. Jednou z cest, která může zlepšit obchodní vztahy s Čínou, je podle předsedy ÚV KSČM Vojtěcha Filipa samostatná smlouva mezi oběma státy.

V Číně se podle Filipa máme čemu přiučit. Jde třeba o podporu vzdělávání, fungování jejich školských systémů i získávání nejmodernějších technologií. Jde také o to, jak je nakupují, využívají znalosti z celého světa a kooperují ve vědeckém výzkumu.

Řekl to v neděli v televizním pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Připomněl, že česko-čínské vztahy mají hlubokou historii, a »pro politiku platí symboly, bývalé Československo bylo jedním z prvních států, které uznalo ČLR. To, že se ČR vrací na čínský trh, je pro Čínu právě to symbolické, kdy je důležité, abychom respektovali vzájemnou historii,« dodal Filip. Je toho podle něj v Číně mnoho, co má bezesporu význam i pro Českou republiku. Předseda ÚV KSČM je rád, že rozvoji vzájemných obchodních vztahů se nyní v ČR věnuje velká pozornost. Prostor pro zvýšení ekonomického potenciálu ve vztazích s Čínou vidí Filip i v nabídce středního odborného vzdělávání.

Předseda ODS Petr Fiala kontroval, že za pravicových vlád v ČR se náš vývoz do Číny zdvojnásobil, takže vztahy se rozvíjejí kontinuálně a je třeba v tom pokračovat. »Rozvíjet obchodní vztahy s Čínou je správné, není kvůli tomu třeba tam padat na kolena, obracet českou zahraniční politiku, chovejme se normálně jako jiné evropské země, které obchodují s Čínou, a přitom třeba neházejí problematiku lidských práv za hlavu,« prohlásil s tím, že česká zahraniční politika se v současnosti žádným rozumným postojem neprokazuje, je zmatená, každý si říká, co ho napadne a jediný, kdo na tom ztratí, je ČR.

»Od roku 1990 skutečně respektujeme, že Čína je jednotný stát, který má nárok, aby vládl jak na Tchaj-wanu, tak v Tibetu. Ale bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg to sice respektoval, ale hned k tomu dodával, co je špatně. To Německo ani Velká Británie nedělají,« reagoval Filip.

»Dilema - buď obchod s Čínou, nebo lidská práva, je falešné. Jde o to, že obchodování s Čínou je pro ČR výhodné, tak ho rozvíjejme, pomáhejme tomu, je třeba, aby tomu napomáhala naše diplomacie, naši představitelé, ale úctu čínských soudruhů nezískáme tím, že před nimi budeme klekat na kolena a říkat, jak se budeme učit stabilizovat naši společnost podle jejich vzoru,« dodal předseda ODS.

Zatímco z Číny do ČR se loni dovezlo za víc než 303 mld. Kč, opačným směrem putovaly výrobky za 37,5 mld. Kč. Českému vývozu dominují stroje a zařízení k výrobě energie, autodíly, čerpadla a elektrická zařízení, z Číny do ČR nejčastěji putují strojírenské výrobky, výpočetní technika, telefony, spotřební zboží.

Vojtěch Filip rovněž řekl, že nepovažuje za klíčové rychlé sjednání evropsko-čínské smlouvy o volném obchodu, je podle něj lepší pokračovat v dvoustranných jednáních mezi ČR a ČLR. »Česká republika nemá na co tlačit. Mnohem důležitější je pro ČR, jako součást Evropské unie, aby si s Čínou vyjednala samostatný vztah,« zdůraznil předseda komunistů.

Čí chyba to byla?

Předsedové ÚV KSČM a ODS se shodli v kritice návratu prezidenta Miloše Zemana z Číny letadlem společnosti PPF. Filip je přesvědčen o tom, že vina v tomto případě leží spíš na bedrech prezidentových spolupracovníků v čele s Vratislavem Mynářem, než na prezidentovi samotném. Souhlasil s tím, že prezidentova cesta z Číny zpět do ČR letadlem pronajatým firmou PPF byla chybou. »Vyčítám to okolí prezidenta republiky, které absolutně nezvládá roli, kterou má mít. Spěchal na oslavy 28. října, tak měli naplánovat návštěvu tak, aby se mohl vrátit včas letadlem Armády ČR,« uvedl Filip.

Petr Fiala byl k hlavě státu méně shovívavý, s Filipovým argumentem nesouhlasil. »Jako zkušený politik musí být schopen rozlišovat. Projevil tu určitou necitlivost pro symbolický význam některých věcí. Když si hlava státu sedne do soukromého letadla, je to prostě chyba,« řekl předseda ODS.