Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na dlažbě bude prý 7000 učitelů

ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv

 

 

Kvůli nedostatečné kvalifikaci by koncem roku mělo odejít ze školství 7000 učitelů. Nejhorší situace je na Karlovarsku a u učitelů odborných předmětů. Uvedl to ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

»Čísla jsou horší, než jsem čekal,« zdůraznil Chládek. Původní odhady mluvily o 11 000 až 13 000 učitelů bez potřebné kvalifikace, což je asi deset procent všech vyučujících na základních a středních školách. Nedostatečnou kvalifikaci má ale celých 17 000 učitelů. Z toho jich však 6000 zahájilo studium a další 4000 ho zahájí během letošního roku.

»Podporujeme to, aby učili kvalifikovaní učitelé. Zákon, který stanovil, že od začátku roku 2015 mají být ve škole kvalifikovaní učitelé, byl projednán a schválen před deseti lety,« uvedla pro Haló noviny poslankyně Marta Semelová (KSČM). Podle ní učitelé měli deset let na to, aby si studium doplnili.

»Na druhou stranu je problém, že řada oborů nebyla na pedagogických fakultách otvírána. Zohlednit je třeba i učitele, kteří, ač mají aprobaci na jiný stupeň, učí na daném stupni třeba 30 let, v těchto případech by se mělo postupovat individuálně,« zdůraznila Semelová s tím, že vítá snahu ministra Chládka, aby jednal s pedagogickými fakultami, aby se obory urychleně otevřely a učitelé měli možnost si studium doplnit nebo začít studovat. »Jinak hrozí destabilizace regionálního školství a může to mít dopad nejen na pedagogické sbory, ale i na kvalitu výuky, na studenty a žáky,« uzavřela Semelová.

Právě zahájení studia do konce tohoto roku ukládá zákon jako podmínku, aby nekvalifikovaní vyučující mohli ve školách zůstat. Výjimku zatím mají jen kantoři starší 60 let a ti, kteří k 1. lednu 2005 měli nejméně 15 let praxe ve škole.

Odchod ze škol hrozí zhruba 2500 učitelům z prvního stupně základních škol, 1700 z druhého stupně a 2300 učitelům ze středních škol.

Pokud vás dále zajímá, jak to bude s výukou odborných předmětů, čtěte sobotní tištěné Haló noviny.