Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stále mladší děti mají zkušenosti s návykovou látkou

ILUSTRAČNÍ FOTO - usnews.com

 

 

Věk dětí, které mají zkušenosti s cigaretami, alkoholem a marihuanou, se výrazně snížil, řekl novinářům v Brně Jan Veselý ze společnosti Podané ruce. Společnost provozuje nízkoprahové centrum pro mládež ze sociálně vyloučených lokalit. Podle Veselého se děti setkávají s návykovými látkami už i v devíti letech. Dříve to bylo okolo 12 let. Sám zná devítiletého chlapce, který vykazoval známky závislosti na marihuaně. Měly by se zlepšit preventivní programy a rodiče by neměli být tak tolerantní, zdůraznil Veselý.

Podané ruce od letošního roku převzaly provoz nízkoprahového klubu pro děti a mládež. Provoz začal v březnu a od té doby má už 90 pravidelných klientů. Dříve centrum provozovalo jiné sdružení a za rok jím prošlo více než 200 dětí, které mělo skoro 3000 schůzek a řešila se necelá tisícovka problémů, jako jsou soudy a podobné potíže.

Organizace Podané ruce provádí preventivní programy ve školách. »Ročně oslovíme přes 13 000 mladých lidí na základních školách v Jihomoravském kraji. A za poslední roky můžeme říct, že klesá věk, kdy děti zkouší návykové látky. Ve statistikách výrazně stoupl počet experimentátorů, ať už je řeč o cigaretách, alkoholu, ale také o marihuaně,« uvedl Veselý.

Podle něj společnost položila v jedné ze škol ve čtvrté třídě otázku, kolik dětí by dokázalo přinést do večera marihuanu. »Bylo by to až 80 procent,« uvedl Veselý. Dodal, že konopí pravidelně užívá zhruba čtvrtina dětí alespoň jednou týdně. Mnoho z nich je právě ze sociálně slabších rodin, kterým pomáhají pracovníci nízkoprahového centra.

Podle sociální pracovnice centra Martiny Křápkové nemají děti ze sociálně slabších rodin žádný vzor. »Neznají jiný život, a proto je pak těžké to nabourat. Měli jsme chlapce, který chodil prodávat pervitin s dědečkem, u jiných jsou problémy v rodině takové, že je otec ve vězení a podobně,« uvedla Křápková. Často se stává, že nejstarší sourozenci se musejí jako náctiletí starat o mladší sourozence, nechodí proto do školy a nevytvářejí si dobré návyky.

Podle Veselého je potřeba dělat větší osvětu a mít méně tolerantní rodiče. »Je potřeba, aby dítě dřív, než dojde do kontaktu například s marihuanou, vědělo, že ji má odmítnout. V hodně případech se totiž droga k dětem dostane od starších kamarádů a mnoho z nich tomu podlehne,« doplnil Veselý.