Jdi na obsah Jdi na menu
 


Valenta: Bezohlednému kapitalismu chybí slušnost

16. 5. 2010

Rozhovor s Jiřím Valentou, zastupitelem města Plzně a kandidátem KSČM pro volby do Poslanecké sněmovny PČR v Plzeňském kraji.

 



Předvolební kampaň je v plném proudu. Jak jste s jejím průběhem spokojen?

Kontaktní předvolební kampaň v Plzeňském kraji zdárně probíhá v celém svém naplánovaném rozsahu a podle všech předpokladů. Snad mi jen občas v některých menších městech vadí jistá apatie a nezájem občanů o řešení věcí veřejných, jedná se přece i o jejich budoucnost.

Dovolte mi v této souvislosti podotknout, že jsem se v dosavadním průběhu kampaně ubezpečil, že je správné, když naše strana nevložila do svých předvolebních aktivit takové finanční prostředky, které by byly zjevně nepřiměřené a z celé předvolební agitace by stvořily jen pouťové či cirkusové, někdy až trapné a odstrašující, divadlo. Tak jak je nám to notoricky známo z provenience ODS či ČSSD.

Současně se obávám, že zmíněné politické subjekty budou chtít po proběhlých volbách nyní investované, často jen vypůjčené a následně vyházené stovky milionů, za každou cenu do svých stranických pokladen znovu doplnit. Jakým způsobem, to si asi všichni dokážeme lehce domyslet, neboť jsme nežili v posledních letech ve vzduchoprázdnu. Vzduchoprázdno tady však zůstalo po mnohém státním majetku.

 

S tím nelze než souhlasit. V Plzni nedávno probíhaly tzv. Slavnosti svobody. Letos byly zase o něco pompéznější a okázalejší, než v předchozích letech. Nepřešla plzeňská pravice v čele s ODS s kultem svobody již do oblasti komična?

Když jsem na dubnovém jednání zastupitelstva města Plzně kritizoval nesmyslný a zbytečný výprodej městského majetku, konkrétně několika obytných domů i s nájemníky, a dovolil si poukázat v této souvislosti na finanční nepřiměřenost každoročních Slavností svobody, bylo mi odpovězeno, že naše strana s její ideologií nebude mít nikdy z oslav osvobození americkou armádou radost. Každému soudnému člověku je však jasné, že s každým dalším milionem, vydaným z městské pokladny, putujícím k těmto oslavám, cíleně mohutní antikomunistická předvolební kampaň a vřava, přičemž o osvobození města jde podle mého názoru až ve druhé řadě.

Je mi to poměrně líto, protože osvobození Plzně spojeneckými vojsky, tedy nejen americkou armádou, považuji za významnou historickou událost, stejně jako osvobození celé naší vlasti. Pravicová radniční nomenklatura uvažuje bohužel v jiných a velice omezených ideových souvislostech a myšlenkových pochodech.

 

Ve sněmovně se v případě zvolení chcete mimo jiné zabývat problematikou školství. Co soudíte o přípravě státních maturit, jež přišly na více než půl miliardy korun? Je dosti pravděpodobné, že projekt po volbách skončí.

Já osobně jsem velkým příznivcem dobře zkoncipovaných a připravených státních maturit. Možná i z toho důvodu, že se v oblasti středního školství pohybuji již déle než 20 let. Srovnávací měřítko musí být u každého stupně i druhu vzdělání smysluplně nastaveno. V našem případě však maturující studenty, často již ve věku prvovoličů, chápou některé politické strany jako součást svého budoucího voličského elektorátu, a snaží se jim podstrčit složení maturitní zkoušky cestou nejmenšího odporu s tím, že za poskytnutou úlitbu získají jednoduše jejich hlasy. Tento krátkozraký a nezodpovědný přístup je však jen dalším postupným krokem k celkovému úpadku českého školství a jím poskytované úrovně vzdělání. Státní maturity jsou totiž dobrým řešením, neboť umožňují srovnání studijních postupů jednotlivých škol.

 

Jedničkou voleb v Plzeňském kraji za ODS je Jiří Pospíšil. Ten také řídí Právnickou fakultu Západočeské univerzity. Jak jste spokojen s jeho »krizovým« vedením fakulty?

I přes halasné proklamace děkana - poslance ODS Jiřího Pospíšila se vlastní vývoj řešení této »české vysokoškolské katastrofy« podle mého názoru zastavil. Již před časem jsem v Haló novinách z mnoha dostupných informací předpokládal směrování této kauzy do vytracena. A dnešní situace mi dává plně za pravdu.

Další, obtížně pochopitelný krok učinil rektor univerzity Josef Průša. Ten místo okamžitého zahájení správního řízení k odebrání prvních devíti titulů Ph.D. odeslal jen jakési dopisy s výzvou k doplnění informací, čímž připravil mnohé o zbytek iluzí o spravedlnosti.

 

Kam se tedy kauza plzeňských práv dostala?

Celá situace na právnické fakultě se nyní dostala do polohy, kdy členové bývalého vedení školy obviňují dokonce ze studijních nepravostí členy vedení současného a vzduchem létají další a další žaloby. Dřívější studijní prohřešky se tak relativizují a zobecňují a veřejnost postupem doby již ztrácí, a to ke své škodě, o celou problematiku zájem. Otázkou, a to i pro pana Pospíšila, zůstává, kdo na to již od startu celé kauzy mohl spoléhat a čí zájem je věc zametat pod koberec.

 

V průběhu předvolební kampaně registrujeme rozličné proklamace o tom, že ta či ona partaj »chce žít« na úkor příštích generací. Co soudíte o klipu Marthy Issové a Jiřího Mádla, aby lidé nevolili levici?

Vámi zmíněný klip již zcela zřetelně překračuje hranice nejen mého vkusu, ale dokonce i vkusu těch, kterým byl adresován, tedy mladých lidí. Sám si nedovedu dost dobře vysvětlit, odkud se v dnešní době bere v mladých lidech odpor, často hraničící až s nenávistí, ke starým lidem. Domnívám se ale, že v aktuální nedobré společenské atmosféře »polistopadového vývoje«, kdy jsou nejen starobní důchodci, invalidé, ale prakticky všichni staří lidé pojímáni jako »neproduktivní parazité«, jsou mladí nositelé těchto myšlenek k nim jistým způsobem podprahově směrováni.

Dnes aplikovaná forma bezohledného kapitalismu opravdu nemá kořeny ve slušnosti, spravedlnosti či solidaritě a mnozí zástupci naší mladé generace se mohou v honbě se vlastním úspěchem a bezpracným životem v luxusu přetrhnout. A staří jim v tom přece »nemohou stát v cestě«.

 

autor: Karel Muška
zdroj: Haló noviny