Jdi na obsah Jdi na menu
 


Grossovo »upřímné« pokání

2. 5. 2014

 

Radakční sloupek

Expremiér a exministr vnitra Stanislav Gross učinil politickou zpověď v dokumentárním cyklu Expremiéři. »Všem vám, kteří jste mi před iks lety důvěřovali a pak jste měli pocit, že jsem vás zklamal, vám se opravdu omlouvám. Je to něco, co cítím zapotřebí, aby zaznělo a šlo ze mě ven,« pronesl roztřeseným hlasem. V ukázce jsme v nedělním pořadu 168 hodin slyšeli jeho přiznání, že se nechoval vždy korektně a byt na Barrandově si pořídil z poslaneckých náhrad (jaká to podobnost se současným premiérem Sobotkou).

 

 

 

Ani teď nevíme, jestli zpověď Gross myslel upřímně. V každém případě však za jeho kariéry nešlo jen o malér s bytem za čtyři miliony. Takové bulíky nám na nos věšet
nemusí. Přesto další exministr vnitra Bublan Grosse označil na »borce, protože se přiznal a očistil si svědomí«. Bodejť by ne, bývalý evangelický farář byl šéfem vnitra právě za premiérování Grosse.

Gross, jak známo, coby nejmladší předseda vlády České republiky (2004-2005) jako 34letý (!) složil funkci v dubnu 2005, když nebyl schopen po řadě trapných výmluv vysvětlit původ peněz k nákupu bytu. Z dnešního pohledu je to však směšné v porovnání s jeho zázračným zbohatnutím při finanční rošádě s akciemi Moravia Energo. Na závěr spletité transakce prodal Gross svůj podíl ve společnosti za 110 milionů korun! Proti tomu je financování bytu na Barrandově skutečně prkotina. Uvidíme, zda v dokumentu Jana Látala bude mluvit i o tomto. Nebo o podivné privatizaci Unipetrolu či Mostecké uhelné společnosti, kdy hýbal vládními pákami. Jak vysvětlí financování stavby honosného sídla ve Slivenci za 40 milionů. Vila stojí v Křišťálové ulici, takže původ bude asi také křišťálově čistý. Jako bytu na Floridě nebo dalšího na Smíchově.

Copak asi vedlo dnešního advokáta (titul JUDr. získal na právech v Plzni, rigorózní práce se dodnes nenašla, diplomová práce měla pouhých 33 stran - jaká to podobnost s jeho politickým protivníkem Markem Bendou z ODS) k této zpovědi? Prý jeho nepříliš dobrý zdravotní stav anebo jeho příklon k náboženství a hluboká víra v Boha. Prostě dal se na pokání a přijal Krista. Dá se vůbec něčemu takovému, co předvedl Gross v ukázce (zatím), věřit? Myslím si, že ani za mák. Samozřejmě, že způsobil našemu státu velké finanční ztráty. Ty bohužel naše policie nikdy nevyšetřila. Ještě větší je však morální újma, kterou svou »upřímností« přispěl do panoptika českých premiérů.

Vladimír SLOBODZIAN