Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fico slavil se ženami den D

 

Městská hala zaplněná téměř do posledního místa a skandovaný potlesk věnovaný slovenskému premiérovi Robertu Ficovi. Tak ve středu probíhaly oslavy Mezinárodního dne žen (MDŽ) v Nitře na jižním Slovensku, kam před nadcházejícími prezidentskými volbami lídr Smeru-SD Fico zavítal. Největší šanci stát se příští hlavou státu má podle průzkumů veřejného mínění právě on.

Místo politické agitace a zdůrazňování významu blížícího se rozhodování voličů o novém prezidentovi pětimilionového Slovenska Fico spolu se stranickými kolegy spíše bavil publikum vtipy a příhodami ze života. Potlesk od více než 2000 lidí si nejoblíbenější slovenský politik vysloužil například za příběh ze svého mladí, jak se polekal, když se ho na pionýrském táboře snažila políbit vedoucí maďarské delegace pionýrů.

Podle Fica strana nehodlá oslavy MDŽ využívat k propagaci jeho kandidatury, ačkoliv běžné předvolební mítinky před prezidentskými volbami premiér na programu nemá. »Každý v sále ví, že kandiduji na prezidenta. Nepotřebuji to zdůrazňovat. Je tu jasná zásada nedělat žádné politické projevy a nezneužívat tato vystoupení k politickým cílům,« řekl Fico novinářům po skončení oficiální části programu oslav MDŽ v Nitře. Oslavy provázela i vystoupení umělců včetně populárního slovenského zpěváka Paľo Hammela.

»My politici usilujeme formou úsměvného slova o to, abychom se přiblížili k ženám. Nikoliv prostřednictvím politiky, ale prostřednictvím vlastních osobních zkušeností, příběhů a vtipů,« dodal Fico. Přítomným ženám při odchodu z mítinku organizátoři rozdávali květiny.

Na oslavy MDŽ dorazil 49letý politik navzdory tomu, že si před více než týdnem přetrhl achilovku a při pohybu musí používat berle. »Lékaři říkají, že mám tři týdny ležet s nataženou nohou. Já se u toho dobře bavím, protože mám povinnosti coby předseda vlády i coby prezidentský kandidát. Je to velmi nepříjemné a bolestivé. Mimořádně mě to omezuje, program jsem ale nezměnil,« poznamenal Fico.

První kolo přímé volby hlavy slovenského státu se uskuteční 15. března. Druhé kolo, do kterého postoupí dva nejúspěšnější kandidáti z celkového počtu 14 zájemců o prezidentský úřad, je naplánováno o dva týdny později. »Pokud to nevyjde, což je možné, tak nadále budu vykonávat mandát předsedy vlády,« řekl médiím předseda Smeru. Soudí, že na rozdíl od svých protikandidátů, podle kterých se prezident má stát protiváhou kabinetu, by hlava státu měla spolupracovat s předsedou vlády a předsedou parlamentu. »My máme jasnou motivaci - dobrá spolupráce tří nejvyšších ústavních činitelů. Pokud by to vyšlo, tak by byla garantovaná stabilita,« řekl Fico k svému případnému úspěchu v prezidentských volbách, což by podle něj pomohlo i jeho straně.

Letošní oslavy MDŽ pořádané Ficovou stranou nejsou žádnou novinkou. Politici levicové strany objížděli Slovensko u příležitosti tohoto svátku už v uplynulých letech. Mítinky svou účastí připomínají podobné schůzky s občany, které v 90. letech organizovalo tehdy dominantní HZDS premiéra Vladimíra Mečiara. Smer využil svátku MDŽ i v kampani před předčasnými parlamentními volbami v roce 2012, které strana přesvědčivě vyhrála a následně sestavila jednobarevnou vládu.

Šňůru mítinků k MDŽ si představitelé Smeru dopředu prý příliš nenacvičují, v minulosti během oslav MDŽ pořádali různé soutěže včetně žehlení prádla.