Jdi na obsah Jdi na menu
 


Problémy, které způsobil Drábek, nekončí

30. 1. 2014

 

 

Neustále se setkáváme se stížnostmi na činnost exministra Drábka. Jeho »zlepšováky« postihly mnoho občanů, někteří však dodnes jeho činnost krutě pociťují. Mnozí z nich se obrátili na soud a právě zdravotně postižení spoluobčané požadují vrátit desítky tisíc korun. Díky činnosti bývalého ministra se totiž zdravotní stav handicapovaných začal posuzovat podle nových kritérií. Lidé jsou zpravidla stejně nemocní jako před Drábkovým zásahem. K zázračnému uzdravení nedošlo.

 

 

 

Přesto se však změnilo ministerstvem Drábka připravené úřední ohodnocení jejich nemoci. Stát tak ušetřil zhruba 1,6 miliardy korun. Touto změnou zákonodárce však připravil některým občanům pro ně neřešitelnou životní situaci. A tak se hromadně obrátili na soud, který jejich námitky uznal, zrušil verdikt ministerstva práce a sociálních věcí o nepřiznání příspěvků. Úředníci tak musejí vše znovu projednat.

Zatím jsou tato rozhodnutí soudu prvními vlaštovkami, ale dá se předpokládat, podle právníků, že budou následovat další. Chystají se stovky žalob, ne všechny musejí být úspěšné, přesto však je dnes jasné, že tato úprava z Drábkova pera byla špatná a mnohé lidi přivedla na kraj propasti. Věřme, že s novou vládou přijde i řešení této situace a rozhodnutí typu Drábkova nebude tato vláda prosazovat.

Miloslava VOSTRÁ, poslankyně a místopředsedkyně ÚV KSČM