Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stát rezignuje na předškolní vzdělávání

Hana Aulická Jírovcová. FOTO – Josef ŠENFELD

 

 

Pracující rodiče zřejmě budou moci umísťovat své děti na hlídání do takzvaných dětských skupin. Počítá s tím návrh zákona, který ve středu poslanci pustili do druhého čtení. Podle KSČM ale zákon snižuje standard úrovně péče o děti.

Dětské skupiny nebudou podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) konkurencí mateřským školám, ale rozšířením služeb péče o dítě. »Je to jakýsi doplněk v současné situaci, kdy každý rok máme až 60 tisíc odmítnutých žádostí o přijetí do mateřských školek,« uvedla ministryně. Skupiny by fungovaly na nekomerčním základě. Provozovatel by mohl stanovit úhradu jen do výše nákladů.

O předloze poslanci a poslankyně vedli rozsáhlou debatu, zástupci KSČM návrh ostře kritizovali. Podle zpravodajky k tisku Hany Aulické Jírovcové (KSČM) zákon snižuje standard úrovně péče o děti, neposkytuje vzdělávání, nezajišťuje úroveň stravování a uvolňuje odbornost pedagogického působení na dítě. »Kam se ztratila práva dítěte? Neměli bychom dopustit, aby se dítě stalo rukojmím současné doby,« prohlásila a navrhla normu vrátit k přepracování. To neprošlo, stejně jako návrh na zamítnutí předlohy, který přednesl Jiří Zlatuška (ANO).

Marta Semelová (KSČM) uvedla, že stát uzákoněním dětských skupin rezignuje na předškolní vzdělávání a vrací zemi do 19. století k opatrovnám či k tzv. pěstovnám. »Hlídací a odkládací služba pod názvem dětská skupina namísto mateřských škol povede ke zhoršení znalostních a sociálních návyků dětí a ponížení práva dítěte na rovné šance v přístupu ke vzdělání,« prohlásila Semelová.

Podle Miroslava Opálky (KSČM) je hlavní problém návrhu v tom, že se dětskými skupinami mají nahrazovat v budoucnu mateřské školy. »Jestliže budou dětské skupiny zřizovat i obce, tak jaký budou mít důvod držet mateřské školy, když dětská skupina pro ně bude daleko levnější a z pohledu hygienických a kvalifikačních parametrů podstatně jednodušší?« upozornil.

Místo dětských skupin raději rozvíjet jesle

Vznik dětské skupiny považuje za nedobré řešení také poslankyně Alena Nohavová (KSČM). »Rodičům sice umožníme nastoupit do zaměstnání, ale nedokonalým návrhem zákona utrpí ti nejmenší, a to jsou děti,« uvedla. Ideálním řešením by podle ní bylo rozšíření kapacit stávajících mateřských škol. »Předškolní vzdělávání má v ČR nejen dlouholetou tradici, ale je především detailně propracované a nemá ve světě konkurenci,« konstatovala Nohavová.

»Navrhovaný zákon je něco, co je sice nouzovým řešením pro současnost, ale výhledově se může stát trojským koněm,« varovala Gabriela Hubáčková (KSČM). Na místě je podle ní obava ze salámové metody, jak »kousek po kousku přeměnit ucelený systém vzdělávání na segmenty vhodné k privatizaci, na ryze komerční službu«. Vláda by podle komunistů měla namísto vytváření dětských skupin podpořit rozvoj jeslí a mateřských školek.

V dětské skupině by mohlo být podle normy nejvýš 24 dětí. Provozovatel by musel zajistit vhodné prostory a personál. Požadavky ale mají být mírnější než u školek. Náklady na zřízení skupiny odhaduje ministerstvo zhruba na půl milionu korun. Podle propočtů ministerstva by v roce 2015 mohlo v ČR fungovat přes 1100 dětských skupin.