Jdi na obsah Jdi na menu
 


Řecko chystá sociální opatření

19. 2. 2015
 

 

 

Řecký premiér Alexis Tsipras včera oznámil, že parlament začne hlasovat od pátku o sérii sociálních opatření ve prospěch především chudších vrstev obyvatelstva.

Do stejného data dostaly přitom Atény od eurozóny čas na to, aby požádaly o prodloužení mezinárodního programu úvěrové pomoci, která je podmíněná dalšími rozpočtovými úsporami a tzv. strukturální reformami. Ohlášená opatření jsou podle agentury AFP v rozporu s doporučeními dosud platného programu (kontraproduktivní) »pomoci« zadluženému Řecku.

Tato opatření »posílí zaměstnance, nezaměstnané, malé a střední podniky, a oživí ekonomiku,« řekl včera Tsipras. Mezi ohlášené kroky patří rozložení splátek soukromých úvěrů, které si v bankách vybraly osoby, které patří v současnosti k sociálně nejvíce znevýhodněným.

»Řecko nepřijímá podmínky a ultimáta a říká NE,« prohlásil Tsipras v projevu před poslaneckým klubem své levicové strany SYRIZA.

Tsipras včera také obvinil německého ministra financí Wolfganga Schäubleho, který ztratil klid a »ponižujícím způsobem se navážel do Řecka« při pondělním jednání ministrů financí eurozóny v Bruselu. Zároveň ale označil za nešťastnou znevažující Schäubleho karikaturu v nacistické uniformě, která se před několika dny objevila v řeckém listu Avgi, který má blízko k Syrize. Tsipras řekl, že Atény chtějí »dosáhnout s Evropou řešení, ne roztržky«.