Jdi na obsah Jdi na menu
 


V roce 1989 nám systém zdravotnictví záviděl celý svět

25. 7. 2014

 

Rozhovor Haló novin s MUDr. Evou Kašovou, kandidátkou do Senátu PČR za KSČM, volební obvod č. 6 - Louny

Jak byste sama sebe našim čtenářům ve zkratce představila?

Jsem máma, babička, lékařka. Troufnu si tvrdit, že navzdory svému věku zvládám dost činností. Vařím téměř denně, nejlépe časově nenáročná jídla. Zkouším i nové recepty. Minulý týden jsem známé pohostila hermelínem v listovém těstě, za což se mi dostalo velkého uznání - čtverec těsta, celý hermelín, kousek rajčete, papriky, pórku, pokud potřebujeme zpracovat, kousek uzeniny. Zabalíme do tvaru měšce, potřeme vajíčkem a upečeme do zlatova…

Ráda cestuji, přečtu si hezkou knihu, chodím do divadla. V tomto roce jsem absolvovala kurz frivolitkování, výroby šperků z polymerů a výroby madeirových vajec. Ruční práce jsou pro mne velkou relaxací.

+*Co vás především vedlo ke kandidatuře do Senátu Parlamentu ČR?

Řada změn v naší společnosti má jasně negativní dopad na životní podmínky většiny občanů. Rozhodla jsem se proto dál už jen nepřihlížet dalšímu vývoji, ale pokusit se věci ovlivnit. Pokud budeme sedět v koutě a nesnažit se nějak angažovat, nemůžeme očekávat žádné pozitivní změny. A to je škoda.

Jak bude probíhat vaše předvolební kampaň?

Celý svůj život komunikuji s lidmi, vnímám a řeším jejich problémy, které se netýkají jen zdraví, ale i sociální situace, rodinných vztahů atd. Snažím se jim pomáhat. Mám pocit, že svoji kampaň jsem zahájila již před téměř čtyřiceti lety…

Nepochybně se budu snažit před volbami navštívit co nejvíce míst v obvodu a s lidmi hovořit. Moje volební kampaň bude především kontaktní. Mám partu mladých lidí, se kterými se velmi shodneme. A právě oni mi pomůžou při kampani v obcích a městech mého volebního obvodu. Budu se snažit co nejvíce získat názory lidí, s nimiž se potkám, protože právě oni jsou těmi, co dovedou nejlépe odhadnout problémy, které nás tíží.

Do Senátu kandidujete jako nestraník. Je to podle vás vaše výhoda, nebo nikoli?

Doufám, že to nebude nevýhoda. Lidé by se měli posuzovat podle toho, jací jsou, jak dovedou pracovat, čeho všeho v životě dosáhli a o co se zasazují. Stranická příslušnost by neměla být hlavním kritériem volby.

Asi se shodneme na tom, že české zdravotnictví je nemocné. Kdybyste měla popsat jeho diagnózu, co byste uvedla?

Jasná polymorbidita (přítomnost více chorob najednou). Někdy mi připadá, že české vlády v poslední době opravdu ochořely infekční nemocí. Vládní představitelé velmi rychle zapomínají, že je do těchto křesel poslali občané, kterým by se měli zodpovídat. A prioritou se tak stávají zájmy jejich vlastní či zájmy politických uskupení, za které kandidovali.

Čím problémy v českém zdravotnictví podle vás odstartovaly?

V roce 1989 nám systém zdravotnictví záviděl celý svět. Objevila se tu ovšem představa, že fungující systém je třeba z gruntu změnit.

A tak skupina povolaných odjela studovat systém kanadský. Nevadilo, že obě země nelze srovnat, pokud jde o hustotu obyvatel, nemocnost, zvyky atd. Většina změn ve zdravotnictví se dála formou pokus-omyl, což nemůže vyhovovat žádnému odvětví.

+*Předčasné volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR ukončily vládu pravice, která se zdiskreditovala za tři roky dostatečně. Jak si podle vás zatím vede koalice ČSSD, ANO 2011 a KDU-ČSL?

Zdá se, že poněkud lépe a z celého srdce si přeji, aby nezůstalo jen u zdání.

Je zrušení třicetikorunových poplatků dobrým krokem? Lékaři se v tom často neshodují, a to i když mají levicové názory…

Jako levicový kandidát bych samozřejmě uvítala zrušení všech poplatků ve zdravotnictví. Přiznávám, že absolutně nechápu postup koalice, která jako první zrušila poplatek za hospitalizaci. Osobně bych volila jako první zrušení poplatku za vyšetření.

Jaké největší problémy trápí všeobecně občany ve vašem regionu? Jak by se tyto problémy daly řešit?

Na Lounsku i Rakovnicku je poměrně velká nezaměstnanost. Značné procento obyvatel dojíždí za prací, což má negativní vliv na rodinné vztahy, výchovu dětí atd. Jsem přesvědčena, že lidé by měli mít možnost uživit se v místě bydliště. Rozhodně bych podporovala zavádění výsledků výzkumu a vědy do praxe i zavádění nových technologií.

Senát Parlamentu ČR se dlouhodobě netěší velké oblibě u občanů. Co byste lidem, kteří jsou k jeho práci a významu skeptičtí, vzkázala?

Zdá se mi, že někteří poslanci parlamentu (většinou vysocí straničtí funkcionáři) dříve či později ztrácejí kontakt s realitou běžného života a měl by být někdo, kdo bude pojistkou. A právě tuto roli může Senát velmi dobře plnit.

Ne každý si navíc uvědomuje, že horní komora není jen pojistkou demokracie a »korektorem« pro Poslaneckou sněmovnu, ale že senátoři předkládají vlastní legislativní návrhy. Čeho by se týkal ten první, s nímž byste chtěla v případě zvolení přijít?

Jak jsem již uvedla, pracuji celý život ve zdravotnictví. Velkým problémem se jeví vysoký průměrný věk lékařů, snad s výjimkou velkých měst. Ne náhodou se v médiích občas objeví zpráva, že ta či ta obec nemůže sehnat lékaře. Abychom nevymřeli jako druh, chtěla bych se postarat o změnu zákona o vzdělávání zdravotnických pracovníků. Stávající úprava totiž nutí čerstvé absolventy odcházet za prací do ciziny.

Zvládla byste, pokud byste se v říjnu stala senátorkou, vykonávat souběžně práci lékařky? Odpověď Evy Kašové si přečtěte v pátečním tištěném vydání Haló novin.

Petr KOJZAR