Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nemusíte brát rozum do hrsti, stačí ho mít v hlavě

16. 9. 2014

 

 

 

Je nepřípustné v politice převlékat kabáty tak, jak se to zrovna hodí. Je neférové slibovat a sliby neplnit. Je neférové svádět problémy dnešní doby na bývalý komunistický režim. Je neférové, když zloděj křičí: »chyťte zloděje«.

To jsou slova rodáka z Velešovic, Ing. Arch. Zdeňka Koudelky, který kandiduje do Senátu ve volebním obvodě č. 57 – Vyškov. Podívejme se tedy na něj »pod lupou«.

Zdeněk Koudelka vystudoval Gymnázium v Bučovicích a následně fakultu architektury VUT v Brně. Pracoval jako návrhář nábytku v UP závodech Bučovice. Přijal nabídku tehdejšího předsedy MNV v Bučovicích a stal se vedoucím odboru rozvoje města a stavebního úřadu. Poté byl zvolen místopředsedou MNV. Dále pracoval jako tajemník Městského úřadu, místostarosta města, ředitel TS a projektant.

Navrhl více než 100 rodinných domů, studii krytého bazénu v Bučovicích, Sportovní areál v Hájku, hotel Dares, úpravu bučovického náměstí a předzámčí, autobusové nádraží v Bučovicích, první etapu firmy PEGAS a DINA HITEX, studii souboru RD Polní a dalších staveb či úprav bučovických domů a prostranství.

V současnosti je zaměstnán jako vedoucí střediska ­ regionálního podniku obcí a měst okresu Vyškov – RESPONA, a. s. Je bučovickým a jihomoravským zastupitelem. Pracuje jako místopředseda Výboru pro územní plánování a dopravu Jihomoravského kraje, je členem Výboru finančního a členem dozorčí rady Baťova kanálu.

Manželka Zdeňka Koudelky Mgr. Marie Koudelková pracovala u mezinárodní organizace novinářů, nyní je vedoucí odboru správních agend Městského úřadu v Bučovicích. Starší syn Jan v letošním roce dovršil studium na fakultě informačních technologií VUT Brno a mladší syn Petr bude v příštím roce maturovat na Gymnáziu v Bučovicích.

Člověk má právo volit a být volen

Zkušenost z dlouholeté praxe v komunální sféře a dobrá znalost problematiky regionu dovedla již poněkolikáté Koudelku za KSČM k boji o post v Senátu. »Člověk má nejen právo, ale i povinnost vyjadřovat se k veřejnému dění, a proto má právo volit a být volen,« říká Koudelka a dodává, že cítí morální povinnost zastupovat stranu, která je pod pravidelným mediálním atakem, a jejíž činnost v minulosti je kritizována a vytrhávána z reálného kontextu té či oné doby, té či oné události.

Za největší problém současnosti považuje Koudelka ztrátu důvěry občana ve stát, politiku a ve společenské dění. »Občan se stává díky vytváření nových a nových pravidel, která potom nefungují anebo fungují jen pro někoho, díky vytváření nových a nových opatření, zákazů, příkazů a zákonů, rukojmím státní správy, která navíc toto dění znásobuje svým klientelistickým, korupčním a mafiánským přístupem. Občan se prostě stává rukojmím totalitárního byrokratismu,« vysvětluje Koudelka.

 

Jeho prioritou je proto »boj proti stupidní, rozbujelé a nenormální byrokracii. Boj za svobodu a lidská práva a za fungující právní systém bez klientelismu a lobbistických vlivů«. »Z Poslanecké sněmovny se stala fabrika na výrobu zákonů. Různé lobbistické skupiny, politická seskupení a mnohdy i exhibicionističtí jednotlivci se předhánějí v tom, aby za každou cenu prosadili často i nesmysly. A díky několikaminutovému nakrmení svého ega pak zatíží většinovou populaci na řadu roků. Vznikají zákony, které se v praxi v průniku různých oborů vzájemně vylučují a jsou prakticky nepoužitelné. Rok co rok vydáváme nové a nové sbírky zákonů a svým způsobem ženeme naši společnost do totálního formalismu,« popisuje Koudelka. »Jako příklad této zhoubné činnosti je možno uvést např. daňová přiznání - před dvaceti lety jeden formát A4, dnes mnohonásobně více, stavební zákon - měl občanovi zjednodušit možnost realizace svého bydlení - opak je pravdou,« dodává kandidát KSČM do Senátu s tím, že takovýchto příkladů by se dala uvést celá řada.

Senát by proto měl podle Koudelky těmto nesystémovým, jednostranně lobbisticky zaměřeným zákonům, bránit v jejich vzniku. »Myslím si, že pokud senátoři omezí své ‚studijní cesty‘ za demokracií v turisticky zajímavých oblastech naší zeměkoule, a pokud jako vybrané osobnosti naší společnosti použijí svůj rozum a uplatní své letité zkušenosti z praxe, musí těmto vlivům čelit. Jinak by Senát neměl smysl. Jak již bylo řečeno, sněmovna se stala fabrikou na nové zákony, co kdyby svoji činnost jednou obrátili a některé zákony zrušili bez náhrady?« nabízí Koudelka řešení.

Překážkový přeborník

Nejen prací ale živ je člověk, jak tedy kandidát do Senátu relaxuje? »Na prvním místě vítězí sport a výtvarné umění. Hrával jsem aktivně míčové hry, v zimě lyžuji a s partou kamarádů hraji basketbal,« říká Koudelka. Největších sportovních úspěchů pak docílil v atletice: např. 100 m zaběhl za 10,8 sekundy. Vedle toho byl přeborníkem Jihomoravského kraje na trati 400 m překážek. A Jihomoravský kraj pravidelně reprezentoval na mistrovství Moravy a Československa. Dále hraje petangue, jezdí na kole a občas rybaří. Navíc má rád rokenrol. Pomáhal vzniku rokenrolové skupiny POKROCK a rád navštěvuje jejich koncerty dodnes.

A jaký vzkaz má Zdeněk Koudelka pro vás, pro voliče? »Ze zmateného shonu a chaotična je nutné se vrátit k jednoduchosti ‚selskému rozumu‘, k lidskosti a obyčejné prosté lidské pohodě. Od honby za penězi k příjemnému životu, k občanskému spolunažívání a společenské, nejen elitářské, prosperitě. Nemusíte brát rozum do hrsti, stačí, když ho budete mít v hlavě!«

 

Priority Zdeňka Koudelky:

*    boj proti přílišné a zbytečné byrokracii

*    podpora oblastních kulturních a sportovních aktivit a spolků

*    evropské dotace do regionální infrastruktury

*    podpora mladých rodin a porodnosti – realizace propopulačních kroků

*    bezplatné a kvalitní školství

*    dostupné zdravotnictví

*    funkční a nezávislá justice

*    podpora rozvoje vědy

*    kvalitní a finančně dostupná veřejná doprava

*    politika jako služba občanům a zemi

Tomáš CINKA

FOTO – archiv Zdeňka KOUDELKY