Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velké stavební firmy v krizi posílily

ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv Haló novin

 

 

Lídři evropského stavebnictví zvyšovali své tržby i během krize, kdy celý sektor padal. K růstu jim pomohly mimo jiné akvizice menších konkurenčních firem.

Vyplývá to z aktuální studie společnosti Mazars, která zkoumala výroční zprávy sedmi největších stavebních skupin v Evropě. Podle studie velké stavební firmy také lépe dosáhly na největší globální zakázky.

Mají možnosti i prostředky

Přestože obraty a zisky v evropském stavebnictví v letech 2007-11 celkově klesly o 20 procent a v roce 2012 pak meziročně o dalších 4,5 %, lídři sektoru naopak rostli. V letech 2007-11 o 23 %, v následujícím roce o dalších devět procent. S výjimkou rakouského Strabagu všechny ostatní společnosti ze sedmičky největších evropských stavbařů v roce 2012 rostly, španělská ACS dokonce o 35 % a švédská Skanska o 13 %. Méně výrazný nárůst zaznamenaly i skupiny Balfour Beatty, Vinci, Bouygues a Eiffage.

»Studie ukázala, že neexistuje jediná příčina, spíše jde o souhru několika faktorů, které v obtížných krizových letech zvýhodnily velké skupiny oproti menším hráčům na trhu. Velké skupiny například mají prostředky a možnosti k expanzi na mimoevropské trhy - třeba na ten americký, který po obrovském propadu začal znovu růst,« okomentoval výsledky průzkumu Jiří Šimek ze společnosti Mazars. Perspektivní trhy podle něj vidí odborníci také v Asii a Africe, konkrétně třeba v Indonésii a Nigérii.

Skupují malé firmy

Největší stavební skupiny těží ze svého dlouholetého postavení a technologického know-how. »Dokážou tak reagovat na vývoj stavebního trhu, který míří směrem ke komplexním globálním zakázkám. Velké stavební společnosti jsou jedinými subjekty, které mohou řešit ty nejnáročnější, a zároveň nejdražší projekty. Mají technické zdroje, kapacity pro inovace a prostor pro finanční a technický risk, který je v mnoha projektech obsažen,« doplnil Šimek.

I přes krizi a propad sektoru mají velké koncerny dost peněz na nákup menších prosperujících firem, díky němuž nadále rostou. Například 35procentní růst ACS výrazně podpořila akvizice německé skupiny Hochtief v roce 2011. Francouzský gigant Vinci dosáhl pětiprocentního růstu hlavně díky mezinárodním akvizicím v oblasti energetiky, telekomunikační infrastruktury a pozemního stavitelstv

(ici)

FOTO – archiv Haló novin