Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hlavní hospodářské události v ČR 2014

28. 12. 2014
V první polovině roku zmítal Prahou spor o úhradu a dostavbu tunelového komplexu Blanka. FOTO - tavbaweb.bumabyt.cz

 

 

Leden

16. - Evropská komise povolila převzetí české Telefóniky O2 skupinou PPF. PPF koupila podíl 65,9 % O2 od španělské Telefóniky za v přepočtu 63,6 mld. Kč, další akcie později získala v rámci povinného odkupu nebo později vykoupením podílů od významných minoritních akcionářů.

24. - Podle rozhodčího soudu musí stavební firma Metrostav obnovit práce na tunelovém komplexu Blanka a Praha za tyto práce zaplatit.

29. - Prezident Miloš Zeman jmenoval koaliční vládu ČSSD, ANO a KDU-ČSL v čele s Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Ministrem financí se stal Andrej Babiš (ANO), průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), dopravy Antonín Prachař a pro místní rozvoj Věra Jourová (oba ANO).

Únor

6. - Bankovní rada ČNB rozhodla ponechat úrokové sazby na historických minimech a pokračovat v devizových intervencích s cílem udržet kurz poblíž 27 Kč/EUR.

- Podle premiéra Sobotky vláda nezaručí výkupní ceny elektrické energie v souvislosti s dostavbou JETE. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš dřív uvedl, že společnost nepodepíše plně účinnou smlouvu o dostavbě Temelína dříve, než bude mít dohodnuté zaručené výkupní ceny elektřiny ze strany státu nebo jiné obchodní schéma.

10. - Podle údajů ÚP bylo v lednu bez práce nejvíce lidí v historii ČR. Registrovaných nezaměstnaných bylo ke konci ledna 629 274, ve skutečnosti ale bylo lidí bez práce podle kvalifikovaných odhadů přibližně 750 tis.

- Ministryně pro místní rozvoj Jourová řekla, že ČR je v čerpání peněz z evropských fondů za období 2007 až 2013 nejhorší v EU. Jen za rok 2013 ČR nedočerpala 10 mld. Kč, v rámci celé EU se přitom nedočerpalo 16 mld. Kč.

18. - Prezident Zeman v projevu ve sněmovně vyslovil hlubokou nespokojenost s intervencí ČNB proti kurzu koruny. Podle něj posunutím kurzu zpomalila vstup ČR do eurozóny.

Březen

11. - Nizozemská maloobchodní společnost Ahold oznámila, že se dohodla s rakouskou firmou SPAR na koupi jejích obchodů v České republice. Hodnota transakce je 5,245 mld. Kč.

12. - Plzeňská Škoda Electric oznámila, že dodá do čínského města Su-čou elektrické pohony a motory pro 40 souprav metra; jde o kontrakt za více než 1,1 miliardy korun.

14. - Pražský dopravní podnik a strojírenská firma Škoda Transportation se po několikaměsíčním vyjednávání dohodly na úpravě sporné smlouvy na dodávku tramvají za 19,2 mld. Kč. Shodly se na rozložení splátek na delší období.

24. - Vláda schválila přistoupení ČR k fiskálnímu paktu EU.

Duben

2. - Vláda schválila návrh na zachování daňového zvýhodnění nafty pro zemědělce na úrovni roku 2013, kdy dostali zpět zhruba 1,3 mld. Kč.

4. - Ruská skupina Evraz prodala českou divizi Evraz Vítkovice Steel (EVS). Majitelem se stala skupina soukromých investorů.

8. - Spořitelní družstvo WPB Capital obdrželo rozhodnutí ČNB, jímž mu centrální banka odnímá povolení působit jako družstevní záložna. WPB Capital neměl dostatek peněz, aby uspokojila věřitele. V říjnu začal Fond pojištění vkladů vyplácet celkem 2,8 mld. Kč 6880 pojištěným klientům kampeličky.

10. - Energetická společnost ČEZ zrušila zadávací řízení na dostavbu dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín.

28. - Vláda schválila státní pomoc v souvislosti s útlumem těžby černého uhlí v Dole Paskov. Těžba v dole dle dohody státu se společností New World Resources (NWR), která důl ovládá, by měla pokračovat tři roky. Vláda zaplatí 600 mil. Kč na sociální programy horníků.

30. - Plzeňská Škoda Transportation podepsala s čínským výrobcem vlaků a vozů metra CSR Sifang memorandum o strategické spolupráci v obchodu i výrobě a výrazně tím posílila na čínském trhu.

Květen

13. - Bulharský antimonopolní úřad obvinil české energetické společnosti ČEZ a Energo-Pro a rakouskou společnost EVN ze zneužívání dominantního postavení na trhu. Další obvinění společností přidal v září.

15. - Škoda Electric oznámila, že dodá do Bratislavy dalších 40 trolejbusů za více než půl miliardy korun. Celkem bude flotila nových škodováckých trolejbusů pro slovenské hlavní město čítat 120 vozů za 1,6 mld. Kč.

28. - Vláda schválila růst platů státních zaměstnanců o 3,5 %.

- Vláda schválila investiční pobídku 46 mil. Kč pro výrobce hraček Lego. Dánská firma investuje do rozšíření závodu v Kladně 1,73 mld. Kč a údajně vytvoří 600 pracovních míst.

Červen

6. – Movitější lidé si objednali v rámci jarní emise spořicí státní dluhopisy za 1,45 mld. Kč. Objednávky byly ve srovnání s předchozími emisemi výrazně nižší, důvodem bylo podle odborníků nižší úročení nabízených dluhopisů.

13. - Ministerstvo životního prostředí (MŽP) zrušilo kladný ekologický posudek k rozšíření letiště ve Vodochodech. V říjnu MŽP zrušení posudku potvrdilo.

16. - Vláda schválila investiční smlouvu s korejským výrobcem pneumatik Nexen. Investice za 22,8 mld. Kč má přinést nejméně 1000 pracovních míst Ústeckému kraji (v zóně Triangle u Žatce).

17. - Podle zátěžových testů ČNB je tuzemský bankovní sektor jako celek nadále odolný i v případě velmi nepříznivého vývoje ekonomiky. Dostatečnou odolnost ukázaly i pojišťovny, segment družstevních záložen je v porovnání s bankami více rizikový.

20. - Americký Amazon upustil od záměru postavit své distribuční centrum v Brně. Učinil tak přes to, že brněnští zastupitelé po předchozích třech nesouhlasech schválili aktualizaci územního plánu, čímž stavbu centra umožnili, a že investici podporovaly vláda i Jihomoravský kraj.

Červenec

2. - Společnost Taurus One Limited se sídlem na Kypru oznámila, že prodala sto procent akcií českobudějovického Pivovaru Samson skupině Anheuser-Busch, která je součástí světového pivovarnického lídra AB InBev (ABI).

- Vláda schválila zavedení druhé snížené sazby daně z přidané hodnoty ve výši deset procent pro knihy, kojeneckou výživu a léky a slevy na dani pro pracující důchodce. Novou sazbu DPH sněmovna schválila v září, oproti vládnímu návrhu poslanci do této sazby zařadili i veterinární léčiva.

9. - ČSÚ oznámil, že spotřebitelské ceny v červnu nerostly, meziroční inflace tak byla poprvé od září 2009 na nule.

23. - Sněmovna schválila snížení spotřební daně z nafty o 2,50 Kč/litr a u benzinu o 1,50 Kč/litr. Následně ale poslanci hlasování o návrhu Milana Urbana (ČSSD) zpochybnili, hlasovali znovu a návrh zamítli. Zachování zelené nafty pro zemědělce odsouhlasili.

29. - Vláda uzavřela dohodu o investici s korejskou společností Hyundai Mobis. Firma do výstavby závodu na výrobu světlometů pro automobily u Ostravy investuje až 4 mld. Kč. Vláda poskytne investiční pobídky do 433 mil. Kč.

30. - Sněmovna schválila zvýšení spotřební daně z cigaret a tabákových výrobků. Předlohu jí vrátil Senát, sněmovna ji v září schválila znovu.

Srpen

19. - Podle serveru Patria Online byl kurz koruny k euru na své letošní nejvyšší úrovni 27,94 Kč/Eur.

26. - Evropská komise oznámila, že uzavřela s ČR dohodu o partnerství, jež umožní do roku 2020 investovat asi 616 mld. Kč z unijních fondů soudržnosti. ČR též získá asi 56 mld. Kč na rozvoj venkova a asi 870 mil. Kč na rybolov.

Září

22. - Vláda schválila nařízení, podle nichž dovozci potravin živočišného a vybraných produktů rostlinného původu budou muset nejméně dva dny před zahájením prodeje informovat o zásilce kontrolní úřady.

 

ČSA v září oznámily, že propustí desítky pilotů a další palubní personál. FOTO - airplane-pictures.net

 

23. - České aerolinie oznámily úřadu práce propuštění 77 pilotů a více než 200 stevardů a dalších lidí, stavy se tak sníží o třetinu. Po protestech zaměstnanců a vyhlášení stávkové pohotovosti se odbory dohodly s vedením společnosti na kompromisním řešení a snížení dopadu propouštění.

Říjen

3. - Ministryně pro místní rozvoj Jourová kvůli kandidatuře na členku EK skončila ve vládě; nahradila ji 8. října ředitelka odboru EU fondů na Úřadu vlády Karla Šlechtová.

8. - Vláda schválila plán ministerstva dopravy na zahájení dopravních staveb v hodnotě zhruba 233 mld.Kč. Mezi 200 stavbami jsou úseky dálnic D3, D1 a D11 a rychlostní R35.

17. - Plzeňská Škoda Transportation oznámila, že prodá další tramvaje do Bratislavy. Tamní dopravní podnik DPB využil opci a původní zakázku na 15 jednosměrných tramvají zvýšil o stejný počet vozidel za zhruba miliardu korun.

Listopad

6. - Podle serveru Patria Online byl kurz koruny k dolaru na své letošní nejvyšší úrovni 22,43 Kč/USD.

12. - Vláda zastavila transformaci České pošty ze státního podniku na akciovou společnost.

- Vláda schválila návrh, podle kterého stát získá letos ze zisků státního podniku Lesy České republiky (LČR) a národního podniku Budějovický Budvar do rozpočtu celkem 7,3 mld. Kč.

13. - Prezident Zeman přijal demisi ministra dopravy Prachaře. Novým ministrem jmenoval 4. prosince ředitele stavební firmy Skanska Dana Ťoka.

Prosinec

8. - Francouzské společnosti se budou chtít zúčastnit případného tendru na rozšiřování českých jaderných elektráren Temelín a Dukovany. V Praze to řekl francouzský premiér Manuel Valls.

10. - Sněmovna schválila hlasy koaličních poslanců státní rozpočet se schodkem 100 mld. Kč. Příjmy činí 1,119 bil. Kč, výdaje 1,219 bil. Kč.

- Výsledků zátěžových testů podle ČNB ukázaly, že bankovní sektor v ČR je dostatečně odolný vůči případným negativním šokům.

- Automobilka Škoda Auto v hlavním výrobním závodě v Mladé Boleslavi vyrobila letošní miliontý vůz, bílou Škodu Fabii 1,2 TSI/81 kW. Bylo to poprvé, co Škoda za jeden rok vyrobila milion aut.

11. - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve sněmovně přiznal, že se ČR letos zřejmě nepodaří využít zhruba 20 mld. Kč z fondů EU.

Ivan CINKA