Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stávka ukázala sílu

17. 6. 2011

 

Odboráři v čele s horníky a zemědělci, kteří měli původně blokovat magistrálu, vyrazili časně zrána směrem na Palackého náměstí. Před sebou tlačili »korupční vozíky«, tedy kolečka naplněná slámou, jež nesly názvy Opencard, Promopro, Pandury, Diag Human, Nucená správa IPB a Tanky T-72. Důvod celého protestu lze ale nejlépe vyjádřit slovy jednoho z transparentů: Zaměstnanec – Otrok 21. století.

Mezi stromořadím transparentů byly zřetelně vidět i prapory třetí největší odborové centrály - Odborového sdružení Čech, Moravy a Slezska (OS ČMS), jehož členové plně podpořili jak stávku, tak protestní pochod. »Nabývám přesvědčení, že stávka i demonstrace byla úspěšná, to, že do Prahy přijeli horníci a zemědělci beru jako obrovský výraz solidarity, jaká je tady za posledních 20 let nevídaná,« řekl Haló novinám předseda OS ČMS, poslanec Stanislav Grospič.

Zareagoval také na slova premiéra Petra Nečase (ODS), že odbory nejsou legitimními zástupci pracujících, jelikož prý hájí jenom 15 % zaměstnanců. »Občané vyjadřovali stávkujícím a protestujícím výrazné sympatie, což je obrovský posun. To pochopitelně není vládě po chuti a vůbec se jí to nelíbí,« vysvětlil původ množících se agresivních výroků ze strany vlády poslanec KSČM.

Po deváté hodině dorazil průvod na Palackého náměstí, kde odborářští předáci připomněli důvody ke stávce. »Od demonstrace na Václavském náměstí neuplynul ani měsíc, od té doby se politici naučili akorát tak více národu lhát,« upozornil předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek a dodal, že vláda si nadále místo jednání dělá jen reklamu ve většině médií. Právě ASO spolu s Koalicí dopravních odborových svazů mítink v Praze svolala, přičemž ho podpořila například i iniciativa ProAlt, či Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Akci vyprovokovala vláda

»Tuto akci ale ve skutečnosti svolala vláda,« upozornil předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil. »Lidi do ulic vyhání jejich velice svízelná životní situace a to, co jim vláda připravuje, ji jenom zhorší,« vysvětlil Grospič. Dufek dodal, že odbory se přitom nebrání reformám, jak vláda ráda prohlašuje, poukazují ale na chyby a negativní dopady na většinu občanů. »Reformy nejvíce dopadnou na zaměstnance, kteří již dnes nemohou se svou výplatou, kterou mají za poctivou práci, vyjít,« shrnul předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík.

Odboráři se pak jasně shodují, že nejvíce peněz ČR utíká v souvislosti s korupcí, vláda ale prý tento problém očividně řešit nehodlá. »Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) spěchá udělat zákon o stávce, ale proti korupci nedělá nic,« uvedl příklad Dufek. Připomněl také, že ze 14 mezinárodních smluv, týkajících se potlačení korupce, ratifikovala ČR za 20 let pouze jednu.

Nespokojení občané, nyní již v počtu téměř 2000, se poté vydali k úřadu toho, kdo podle nich má za posledních 20 let na korupčních kauzách největší podíl – k úřadu Miroslava Kalouska. Průvod tam, až na občasné provokace za strany pěti pravicových radikálů nesoucích transparenty proti odborářům, proběhl v poklidu. Bez incidentu se pak obešlo i setkání s primátorem Prahy Bohuslavem Svobodou (ODS), který se na nespokojené občany přišel na vlastní oči podívat. »Kolik jich je? Tak dvě tři stovky?« otázal se policisty, jenž šel v čele průvodu. Když mu ale policista odvětil, že se jedná asi o 1700 lidí, neskrýval primátor údiv. »Tolik, jo?,« zareagoval Svoboda.

16. 6. 2011redakční zpráva