Jdi na obsah Jdi na menu
 


Opálka: Ústavní soudci rozhodli i o zvýšení svých důchodů

19. 4. 2010

Stanovisko Miroslava Opálky, stínového ministra KSČM pro resort práce a sociálních věcí, místopředsedy Výboru pro sociální politiku PS PČR a kandidáta KSČM pro volby do PS PČR v Moravskoslezském kraji, k rozhodnutí Ústavního soudu ČR o zrušení části zákona o důchodovém pojištění.

 



Dnes 16. dubna 2010 přijal Ústavní soud ČR průlomové rozhodnutí, když zrušil na základě jediné žaloby invalidního občana základ solidarity státního důchodového pojistného systému, tedy výpočet dávek - důchodů podle redukčních hranic. To v důsledku znamená, že v doposavad solidárně vybilancovaném systému nebude dostatek peněz, neboť se podstatně zvýší důchody občanů, kteří mají vyšší a vysoké příjmy. Stát by musel hledat další zdroje nebo snížit důchody všem. Ústavní soudci tak rozhodovali i o zvýšení svých důchodů.

 

Vzhledem k tomu, že příslušná část zákona je zrušena k 30. září 2011, vidím zatím jako jedinou možnost schválení nového důchodového zákona, které převede pojistný systém na systém sociální daně, pro výpočet důchodů stanoví dávková kritéria, a nároky vzniklé před touto změnou potvrdí. Přípravu a obsah nového zákona však zajisté ovlivní i výsledky práce současné odborné komise na ministerstvu financí a zejména nové složení Poslanecké sněmovny PČR, o kterém rozhodnou voliči.

 

Voliči ve volbách tak budou aktuálně rozhodovat i o svém důchodovém zabezpečení a svých důchodech v dalším období.

 

autor: Miroslav Opálka, stínový ministr KSČM pro resort práce a sociálních věcí